dagboek > overzicht
Dagboek september 2017Bekiek hele maand 
 
26 september om 17:10
 
SIMONE KLEINSMA met musical ANNIE M.G. SCHMIDT in Theater Sneek





Sneek- Theaterproducenten Joop van den Ende en Albert Verlinde brengen de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt naar de Nederlandse theaters. Op 6 en 7 oktober in Sneek. Een musical, gebaseerd op het boek ‘Anna’ door Annejet van der Zijl, over het leven van Annie M.G. Schmidt en wordt ondersteund met het rijke repertoire van haar hand. Haar boeken, liedjes en verzen; het werk van Annie M.G. is Nederlands erfgoed. Van ‘Jip en Janneke’ en ‘Dikkertje Dap’ tot aan ‘Ja Zuster, Nee Zuster’, ‘Foxtrot’, ‘Op een Mooie Pinksterdag’ en ‘Vluchten kan niet meer’. Alle generaties kennen haar werk. De titelrol van deze musical zal worden vertolkt door Simone Kleinsma.

Annie M.G. Schmidt, we zijn allemaal met haar werk opgegroeid. Wat was jouw eerste reactie toen je gevraagd werd om haar te gaan spelen?

“Nou, dat was voor mij een zeer welkome verrassing. Het oeuvre van Annie M.G. Schmidt is mij namelijk heel dierbaar. Ik heb eerder al wel werk van haar gezongen en gespeeld, maar nu ga je natuurlijk dé Annie M.G. Schmidt spelen en haar verhaal vertellen. Dat is iets heel anders dan een mooi liedje zingen dat zij geschreven heeft. Maar het ging al snel tintelen en nu brengen we haar levensverhaal naar het toneel. En wát een bijzonder mooi verhaal gaan we vertellen met deze musical!”

Kun je iets meer vertellen over hoe jullie haar verhaal naar het toneel brengen?

“De rode draad in het verhaal zijn de dialogen tussen Annie en haar zoon Flip van Duijn (William Spaaij). Flip wordt gebeld door Madame Tussauds; ze maken een wassen beeld van zijn moeder en ze vragen hem of ze de ring van Annie hiervoor mogen gebruiken. In de zoektocht naar deze ring vindt Flip een doosje met brieven die zijn geschreven door zijn moeder en vader Dick van Duijn (gespeeld door Wim van den Driessche). Flip realiseert zich dat hij nog zoveel vragen voor zijn moeder heeft en gaat op zoek naar de antwoorden. Dan kom ik als Annie het toneel op en neem ik samen met Flip een kijkje in mijn leven. Zo belanden we in een scčne waar je Annie M.G als 8-jarig meisje ziet, maar we zien haar ook wat verder in haar jeugd. We laveren zo door haar leven heen en dat geeft een heel verrassende dynamiek.’’

Hoe ondersteunen de bekende liedjes van Annie M.G. het verhaal van de musical?

‘’Er zit een mooie scčne in waarbij Annie in haar jeugd (gespeeld door Jeske van de Staak) aan het daten is. Op een gegeven moment gaat ze uit met een jongen die homoseksueel blijkt te zijn. Dat had Annie natuurlijk niet door. In deze scčne komt het nummer Sorry dat ik besta uit de musical Foxtrot aan bod - een nummer dat gaat over de liefde tussen twee mannen. In de musical wordt het verhaal dus ondersteund met liedjes van Annie. Maar ook nummers als Vluchten kan niet meer, Op een mooie Pinksterdag, Dansen op een Vulkaan en nog véél meer.’’

Is Annie M.G. Schmidt de persoon die je had verwacht?

“Ik wist al behoorlijk wat over haar en had ook het interview destijds gezien met Ischa Meijer, maar over haar jeugd wist ik nog weinig. Ik heb de prachtige biografie Anna van Annejet van der Zijl gelezen en op dit boek is de musical gebaseerd. Daarin leerde ik meer over de jongere Annie M.G. Schmidt. Het verhaal intrigeerde me. Annie was een meisje dat is opgegroeid in een hele kleine wereld, dochter van een dominee en die er naar verlangt om vrij te zijn. De verhalen in de boeken en de verhalen die Annie schrijft zijn volgens eigen zeggen niet gebaseerd op haar leven, maar er zijn veel onderwerpen die daar heel dichtbij komen. Ik vind dat dit op een heel mooie manier in de musical wordt verteld. Annie M.G. Schmidt verdient haar eigen musical en ik hoop nou maar dat ze de manier waarop we haar verhaal vertellen had kunnen waarderen.”





Foto's: Roy Beusker Fotografie