dagboek > overzicht
Dagboek november 2017
 
30 november om 17:29
 
Twee maanden te froech geboaren en 3x doopt!

Moaier wurdt ut nyt! Fanmiddach twee kostlek moaie interviews deen, earst met emeritus pastoar Jan Alferink (83) fan Heerenveen en dêrna met peardeman Eelke Kruis út Terbant. Oans Lieve Hear het núvere kostgangers, mar dit waren wear twee tòppers. De pastoar, dy’t nòch twee kear in de week naar de spòrtskoal gaat en soms ok nòch 1x ekstra syn baantsjes swemt, dy’t prachtech fertelle kan. Un únyk mins, dy’t ut positieve in minsen naar boven hale kan. Un wòndermoai uur wêr’t we op un nofleke manier over syn leven praten hewwe. Later mear!

Eelke Kruis

Dêrna bij Eelke Kruis in Terbant weest. Eelke Kruis, de man fan ut weareldberoemde drafpear Action Skoatter. Ok de Eelke Kruis dy’t in de strenge winter fan 1941 geboaren wurde as jongste fan un tweeling. Toen mem de twee jonges op’e weareld setten had, twee maanden te betiid, sagen de beide mantsjes un bitsje geel om’e kòp.

Beppe, dy’t nòchal streng Rooms in de lear was, wú dat de beide jonges futdaleks doopt wurden. ‘Oars komme se net in etaazje heger yn’e himel’. Doe’t de baakster de twalling doopte dy se dat mei de wurden ‘ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen!’ Helemaal fout fon beppe, dat ‘Amen’ mocht der nyt achteran. Dat de baakster deed ut over, nou sonder ut woardsje ‘Amen’. Eelke en syn broer bleven in leven en wurden seuven maanden later foar de derde kear doopt. Nou in de RK kerk fan Heerenveen. Jonges jonges wat un prachtferhalen nyt?!
 
29 november om 17:10
 
Bij Ko & René

Fanmiddach un moai interview met Ko & René van der Schaaf had. Over hun afwiking! Nyt ernstech, mar se wúden der tegare tòch even met mij over prate. Nou, myn beeld fan motorjonges is aardech bijsteld...

En Ko? Wêr kenne we dy ok al wear fan? Júst fan Hotel Hanenburg!

 
28 november om 12:07
 
Voxpoppen!

Elke stad het se, de Krinkjespuiers. Mannen, ja ut binne altyd mannen, dy’t op faste plakken en tiden bij mekaar komme. Mannen met al aardech wat krúskes op’e ruch. Ok in Sneek binne de Krinkjespuiers dy’t lief en leed fan de stad met mekaar dele.

At je nieuws over de stad wete wille mutte je hier weze. De vox populi, de stem fan ut fòlk!
De mening fan de mannen telt, ut peilen fan dizze meningen fyn ik un wezelek onderdeel fan de plaatsleke sjoernalistyk: voxpoppen!

Uteraard doën de mannen ut in ut Snekers en ok ut Frys, met de hannen in de búze want ut is november en koud. Mar de mannen hewwe der gyn last fan, se prate mar en prate mar. Dêr op’e hoek fan ut Groatsaan en Leeuwenburg. Sneek het wel wat…
 
27 november om 18:57
 
Oeps...

De werkbon was blykber nyt al te dúdelek, in ieder gefal wurdden de ferkearde rúten dichttimmerd. "It pand is helemaal nyt fan de fermeende opdrachtgever..."

Leverde wel even un hilarys momentsje op, en och ik had ut fototoestel tòch bij mij! Spaanplaatsje derfoar, spaanplaatsje der ou... 
26 november om 21:18
 
Noflike lêsdei hân! 
26 november om 20:23
 
Henk de Jong en de Twaalfde man

Als een team slecht presteert eisen de supporters vaak het vertrek van de trainer. Bij Cambuur gebeurde het omgekeerde. Na drie fantastische jaren was de schwung eruit en Henk de Jong lag er wakker van. Maar de supporters gingen achter hem staan en maakten een megaspandoek met de tekst: In Henk we trust. Het raakte de trainer diep. Wat was het geheim van de band tussen de Twaalfde Man en de trainer?

Met z'n aanvallend voetbal, enthousiasme en onbevangen mediaoptreden werd Henk de Jong de knuffeltrainer van Nederland. Met dit persoonlijke en openhartige boek bedankt hij spandoekenmakers en stewards, mensen in de kassa's en de vrouwen van de koffie, de harde kern, de kinderen in de line up en hun opa's en oma's die vaak al jaren op de tribune zitten.

Het is een boek voor iedereen die weet wat het is om je met hart en ziel verbonden te voelen met een club. En voor trainers die graag met een man extra spelen.
 
25 november om 17:50
  Fraaie 4-1 overwinning O.N.S. tegen ACV

Sneek- Met een dartelende Jantje Dommertholt op de buiten heeft O.N.S. Sneek vanmiddag een belangrijke 4-1 overwinning op ACV behaald. De youngster van O.N.S. was verantwoordelijk voor drie puntgave voorzetten en werd terecht tot Man of the Match uitgeroepen. Genridge Prijor, die zich steeds beter in z’n voetbalelement komt bij de Snekers scoorde de 1-0 en nog voor rust verdubbelde Curty Gonzales de stand. Gonzales hoefde alleen maar tegen een prachtig afdraaiende assist van Dommerholt aan te lopen om de 2-0 te maken.

Ook na de thee bleef O.N.S. de bovenliggende partij en mocht Curty Gonzales de 3-0 aantekenen en maakte Arton Musliu aan alle Asser illusies een einde door met een fraaie boogbal keeper Bart Woering te verschalken. In de 70ste minuut deed ACV nog iets terug, maar meer als een eretreffer zat er niet in. Erik Eleveld maakte het fraaie doelpunt voor ACV.

Invaller Patrick Amels hielp nog twee enorme kansen om zeep voor de Snekers, maar de 4-1 overwinning was er niet minder om. Omdat Capelle met 0-2 van Quick Boys won en Spijkenisse de Harkemase Boys met 3-0 afdroogde was de overwinning van O.N.S. meer dan welkom.

Samen met Spijkenisse en Scheveningen bezet O.N.S. nu de een na onderste plaats met 7 punten voorsprong op Magreb ’90 dat met maar liefst 8-1 van Jong Volendam verloor.

Volgende week is de Friese kraker Harkemase Boys- O.N.S. Als O.N.S zo speelt als vanmiddag dan hoeft het voor geen tegenstander bang te zijn.

Op de eerste foto knuffelen opa Jan en kleinzoon Jantje Dommerholt elkaar na afloop van de eclatante overwinning.

 
24 november om 18:13
 
In SWF dronken ze een glas, deden een plas en (bijna) alles blijft zo als het was!

Sneek- Woensdagavond even na 11 uur werd duidelijk dat het CDA wederom de grootste partij in SWF is. Met een winst van een zetel is de partij van Maarten Offinga verreweg de grootste partij, de Christen Democraten hebben maar liefst 5 zetels meer dan de PvdA.

De lijsttrekker van de socialisten, Stella van Gent, jubelde al dat ze geen zetel hoefden in te leveren. Ook de FNP bleef met 5 zetels stabiel.

Enige dissonant van de huidige coalitie vormde D66, dat tegen alle verwachtingen een zetel moest inleveren. Je hoeft geen top analist te zijn om te concluderen dat er in bestuurlijk SWF geen aardverschuiving gaat komen.

Maarten Offinga bleef woensdagavond tegen midden nachtelijk uur uitermate politiek correct door over een een vraag wat de nieuwe coalitie zou moeten worden, te antwoorden: “Ik wacht het even af, dat is nu nog veel te prematuur!” Om er na enige seconden later aan toe te voegen: “Ik heb vanavond wel 10 uitnodigingen gehad om te praten.”

Offinga, die uiteraard de nieuwe formateur gaat worden ( informateur Sander de Rouwe is alleen maar voor de bühne!) gaat ongetwijfeld voor het zittende college. Mat dit verschil dat hij niet om winnaar VVD heen kan. De liberalen hebben met 4 zetels het dubbele aantal ten opzichte van D66. Het zou dan ook niet logisch zijn om door te gaan met wethouder Bakker van de democraten.

Coming man Mark de Man van de VVD liet meteen nadat de verkiezingsuitslag er was, al blijken graag in het nieuwe college te willen mee doen. Bovendien is hij als inwoner uit het voormalige Littensradiel wel de stem van de bewoners daar!

Nieuwe FNP wethâlder?

En dan de FNP, hoe komt het met de huidige wethouder Durk Stoker? Ambieert hij nog een nieuwe periode met Maarten Offinga cs op het pluche van zometeen de Markstraat? Of komt er misschien een nieuwe FNP wethâlder??
Hoe het ook zei, Maarten Offinga beloofde woensdagavond al dat het in SWF geen Haagse toestanden worden. “Geen Haags gekonkel, het nieuwe college zal er voot 2 januari 2018 zijn!”

Informateur De Rouwe, hij deed die klus eerder ook al voor SWF, zal dan ook snel klaar zijn en Maarten? Die weet het al lang, maar zegt nog even niks!

 
23 november om 17:13
 
De dach na de ferkiëzings

Aflopen nacht myn stukjes tikt foar de GrootSneek site, de artikeltsjes over de lange ferkiëzingsavend in SWF. Nou, earst de útslach mar even, dy't jum fast al tich kear onder ogen had hewwe. Nòch altyd foarlopech hè, mòrren maakt burgemeester Hayo Apotheker de offisjele útslach bekend. Mar gaan der mar fanút dat dizze útslach staan bliëft!

CDA (had 10 zetels) 8735 stemmen, 27,7 procent: 11 zetels
PvdA (6) 4858 15,4: 6
FNP (5) 4121 13,1: 5
GBTL (3) 2427 7,7: 3
VVD (3) 3168 10,1: 4
SP (3) 1164 3,7: 1
D66 (3) 1865 5,9: 2
ChristenUnie (2) 1984 6,3: 2
GroenLinks (1) 2342 7,5: 3
PvdB 159
Jong 663.

Ja, en dan myn foarspelling der mar even naast houwe. Bij ut CDA sat ik helemaal goëd, bij de PvdA ging ik helemaal de mist in. FNP was myn foarspelling plus 1, ut wurdde gelyk. VVD docht ik gelyk, de liberalen kregen der un plakje bij. GL, ferraste iedereen, mij ok. Ut Jesse Klaver-effekt ok in Sneek. Of doën ik frou Kerver dan te kòrt? Fan beide wat! GB/TL, sei ik plus 1 mar ut teugenoverstelde was waar: -1! D66 presys utselde laken un pak: fan 3 naar 2 en dus nyt fan 3 naar 4! CU sat ik helemaal goëd, SP ok 100% goeie útslach foarspeld, krekt as bij de Partij voor de Bijstand en JONG.

Fijf kear un goeie foarspelling deen en ses kear der helemaal naast òf un bitsje der naast! Dat de Partij fan de Thúsbliëvers tòch wear de groatste wurden is, fyn ik un minne saak!

Foar ferdere ferslachgeving siën op www.grootsneek.nl


 
22 november om 20:35
  Gemeenteraadsferkiëzings SWF

Fandaach waren de gemeenteraadsferkiëzings fan SWF. Uteraard weet ik un hlein halfuurke foar ut slúten fan de stembussen de útslach nòch nyt. Tòch hew ik un foarspelling deen, dy't ik hier dan nou ok fastlêch. We salle fanavend siën hoe dicht ik bij de endútslach sat òf dat kan úteraard ok, hoe fer ik der fanaf sat. Sal aansens wel naar ut ouwe ( nou ja oud...) Gemeentehús fan Wymbrits, dêr't ut Feest fan de demokrasy fiert wurde sal.

1. CDA 10 11 plus 1
2. PvdA 6 4 min 2
3. FNP 5 6 plus 1
4. VVD 3 3 gelyk
5. GroenLinks 1 1 gelyk
6. GemeenteBelangen/TL 4 5 plus 1
7. D66 3 4 plus 1
8. CU 2 2 gelyk
10. SP 3 1 min 2
11. Partij voor de Bijstand 0 0 gelyk
12. JONG 0
 
21 november om 19:59
 
Beter skriëfwear as fandaach wurdt ut nyt...

Druk bezech met moai levensferhaal Jelle van Delden fan de Joure! Ut was der fandaach prachtech wear foar!
 
20 november om 17:35
 
Lemsters hewwe wel wat...

Oait begon ik myn onderwiesloopbaan op'e Lemmer en ik mocht wel over de befòlking dêr: nyt lulle mar poetse om ut mar us op syn popy jopy te sêgen. Blykber hearst dêr dy mentaliteit nòch altyd. Want de Lemsters ondrer anfoering fan Sjouke Boschma flikke ut dit jaar opnieuw: un groat Charles Dickensfeest in ut sentrum op saterdach 14 en sundach 17 desember.

Fanmiddach prachtech interview met dizze Sjouke had, un man met un fin mear as un bears!
 
19 november om 12:18
 
Madeline Bell sprankelt tijdens muziekfeest De Basic

Sneek- Zelden begon een voorstelling in Theater Sneek zo chaotisch als gisteravond. De in 1992 door Anne Oosterhaven en Jan Eringa opgerichte De Basic Big Band gaf een feestje te ere van haar zilveren jubileum, maar had blijkbaar wat al te kwistig met de toegangskaarten gestrooid. Gevolg, dubbele kaarten en een overvolle zaal. Dat was de oorzaak dat dirigent Theo Brouwer pas een Sneker Kwartiertje later kon beginnen aan wat een sprankelend concert zou gaan worden. Uiteraard nadat hij eerst zijn excuses had aangeboden.

Daarna werd het alleen maar gezelliger met als absolute smaakmaker Madeline Bell, de van oorsprong Amerikaanse gospelzangeres die al twee keer eerder met de Basic optrad. Wat een knoepert van een stem heeft deze vitale zeventiger. Als je de ogen dicht deed, zou je een jonge meid op het podium hebben verwacht. ‘k Heb de ogen maar open gehouden om daar met volle teugen te genieten van een ras artieste, een entertainer pur sang. De diva maakte er met de amateurband die gisteravond professioneel speelde een enorm feest van.

Trouwens musicalster Charly Luske is ook een baas en samen met de beroemde locals Maaike Kampen en Janneke Brakels zorgde hij ook voor de nodige feestvreugde. Het publiek ging helemaal los, nadat het ook al eerder had genoten van Afslag Sneek. Zuid Amerikaanse toestanden in de Tüötenzaal van de Sneker schouwburg. Heerlijk gewoon. Trouwens de zes dansers van Dansschool Vergonet pasten ook helemaal in het plaatje van de ‘Vier het feest-productie’! De verrassingsact van de twee paaldansende meiden oogstte applaus, en terecht.

Jan Eringa, godfather van De Basic, grote en enthousiaste aanjager van de Basic, genoot op de achterste rij van de trompetsessie met volle teugen. Samen met de naast hem zittende Maaike Wijnja. Terecht dat de trompetters juist op deze avond even letterlijk naar voren werden gehaald.
Dat het al na elven was voordat alle vocals gezamenlijk de bühne betraden had uiteraard alles te maken met het chaotische begin, maar het publiek was dat al lang weer vergeten. Dat ging helemaal uit z’n dak en De Basic ontkwam niet aan een toegift. Het was een topavond in Sneek! Op naar het GOUDEN feest van de De Basic met hopelijk nog vele mooie optredens in de aanloop naar dat jubileum. Dan is Jan Eringa 103 jaar. Moet lukken toch?! 
18 november om 17:25
 
ADVENDO tamboer-maître sweeft!

Fanmiddach op de Waterpoartsgracht foar de ankomst fan Sinterklaas.
 
17 november om 13:37
 
Op de bank met… Hayo Apotheker

Een gesprek. Hoogte- en dieptepunten van een burgemeester die vooral burgervader wil zijn. Hij neemt na 7 jaar afscheid. Voor hij achter de geraniums verdwijnt zit hij bij ons op de bank.
Hayo Apotheker. Bekend en geliefd in Súdwest-Fryslân. De gemeente die hij vorm gaf en door de woelige baren van de herindeling en fusies loodste. Flamboyante persoonlijkheid. Informeel. Humor. Mensgericht en toegankelijk.
• Voormalig minister, een ambt waar hij volgens intimi totaal ongeschikt voor was. Wij willen weten waarom.
• Maar ook voormalig eerste burger van de meest linkse gemeente van Nederland: Muntendam. Kent hij daarom de Internationale uit z’n hoofd?
• Fan van Veendam, bestuurslid van Cambuur, ex-middenvelder van sc. Loppersum. Gevreesd vanwege z’n snoeiharde tackles. Is hij nog steeds zo meedogenloos?
• En: speciale, verrassende, gasten.
Dat en nog veel meer, tijdens de eerste editie van Op de bank met.., een nieuwe initiatief van Vereniging Ondernemend Sneek.

Presentatie: Titia Huisman
Datum: vrijdag 8 december, aanvang 14.30 uur
Locatie: Café de Veehandel - Korte Veemarktstraat 11 Sneek
 
16 november om 12:32
 
Hauken & Hazzen 
15 november om 12:18
  Eeltsje Hettinga is de eerste Dichter fan Fryslân

Sneek- Eeltsje Hettinga is verkozen tot de allereerste Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Hij won de verkiezing met het gedicht ‘Under de steden’. Gedeputeerde Sietske Poepjes benoemt de Dichter fan Fryslân op 24 november 2017 in de Herman Gorterkerk te Balk.

Als Dichter fan Fryslân treedt Hettinga de komende twee jaar op als poëtisch ambassadeur. Hij schrijft per jaar zes tot tien gedichten, liefst geïnspireerd door opvallende en actuele gebeurtenissen in de provincie. De Dichter fan Fryslân krijgt hiervoor een vaste vergoeding van € 2.500,- per jaar en € 250,- voor elk gedicht. De jury bestaat uit Obe Alkema, Peter van Lier en Tamara Schoppert.

Eeltsje Hettinga

Eeltsje Hettinga (1955) is schrijver, dichter en journalist. Hij publiceerde vijf poëziebundels. Zijn debuut ‘Akten fan Winter’ (1998) werd bekroond met de driejaarlijkse Fedde Schurerprijs van de provincie Fryslân. Voor zijn poëzie kreeg hij vier keer de Rely Jorritsmaprijs. Zijn bundel ‘Ikader’ werd genomineerd voor de Gysbert Japicxprijs 2013. Samen met videokunstenaar Lotte Middendorp maakte Hettinga het poëzieproject ‘Het Font’ dat in 2016 te zien was in Museum Belvédère en het Fries Museum.
Het project ‘Dichter van Fryslân’ is een initiatief van de provincie Fryslân en wordt uitgevoerd door de Afûk. Met de benoeming van de Dichter van Fryslân wil de provincie bij een breder publiek meer aandacht vragen voor de kunstvorm poëzie.

Under de steden

Fannacht ferve in snijen alle klokken wyt.
Kaaien en fabriken, pleinen en skippen,
alles lei te sliepen.
Dêr’t ik omdangele, heal yn mysels ferrûn,
seach ik yn blau lantearneljocht
in heit, in broer en
it jachtsjen fan har skaden,
swart as de hynsters dy’t har ienris
troch liet en lichem draafden.
Ticht leine alle fivers en grêften
ûnder de winterhimel, in sark.
Njonken de Blokhúspoart stie ik as in muorre.

By de sonoare klanken fan in lege saks
blafte in hûn in kâlde ûnrêst.
Fierderop kaam in skip fan syn kaaien los,
briek mei geweld
troch it kreakjende iis,
ferswevend ûnder nacht syn steden.
Ik seach de skaden fan in heit, in broer,
in ferdwinen yn in hielal, sûnder tekens.

Fan alle wei en wegen bin ik
de ferlitten stêd, mei wenten en winkels en
in gerjochtsgebou, sûnder finsters.
Njonken de Blokhúspoart stie ik as in muorre.

 
14 november om 18:16
  Ryk leven

"Ik heb een rijk leven gehad. Ik mocht mijn eigen kinderen opvoeden!"

Bin druk bezech om un interview dat ik met Rina Silvius-Griffioen had út te werken. En dan lúster ik su'n moaie útspraak teruch.

Fòlgende week in de papieren GrootSneek ut hele interview!
 
13 november om 19:10
 
Vierde druk ‘Skuorkalinder Fryslân en de wrâld’

Sneek- Uitgeverij Bornmeer laat nog eens 2000 exemplaren drukken van de door Gerbrich van der Meer samengestelde ‘Skuorkalinder Fryslân en de wrâld’. Daarmee zijn er nu 12.000 stuks van de kalender op de markt, die de lezers alle dagen op de hoogte brengt van de culturele activiteiten van Culturele Hoofdstad 2018.

In de papieren GrootSneek van november, verschijnt volgende week woensdag een uitgebreid interview met Gerbrich van der Meer over KF2018 en haar kalender.


 
13 november om 18:44
 
Ut was gister in ut Bolwerk...


Foto fan Joke de Boer

Onderstaande foto's skoat ik self, flak achter en foar ut poadium fan oans eigen Sneker Bolwerk. Ik had gister nyt mear de kracht om dizze foto's te públisearen. Ut foarlezen fan un I.M. fers komt der bij absolút op an.
Un dergelek fers foarleze is écht nyt sumar even 'een gedichtje' foarleze, ut sú nyt bêst weze at ut su was.

De bijeenkomst was gister fanút ut hart. Siën ok mar us goëd naar de mimyk fan Herman Woltman!!

 
12 november om 20:22
 
Wim Heins

Fanmiddach mocht ik un bysòndere múzikaal earbetoan an de in maart overleden gitaarbouwer Wim Heins opene. Ik mocht dat doën met ut foarlezen fan un spesiaal foar de nabestaanden skreven I.M. fers.

Der waren naar skatting su'n 300 besoekers naar Het Bolwerk komen om dêr te lústeren naar ferskillende múzikanten, wêronder De Kast en Twarres.

Hierbij ut fers dat ik skreven hew, dat later inlijsten an de frou fan Wim anboaden wurde sal:

I.M. Wim Heins

Levend hout

in trage skòkkerege slow-motion beelden- rétroperspektyf-
komt un stuk fan dyn kleurryk leven in
un smetteloas wit Hema-hemd foarbij
speulst met houten skyfkes dy’st sòrchfuldech opslaatst
as waardefolle kleinoaden

de oergeur fan fers saagd hout bepaalt dyn stemming
dúzend soarten brenge dij in un foarbije weareld
soekst moedech ferbining tussen Toen & Nu
rúkst en streelst ut rúw kwetsbere hout
probearst ròtting, wurms en skimmel foar te bliëven

as un minnaar streelst en skaafst ut onbewerkte hout
langsem toverst fan kapte bomen un kòstber instrúment
op ’e klanken fan ’e Ginhouse Blues Band klinkt un sentimental
journey fan un jonkje dat huppelend over de kletsnatte klinkers
in de Wommelster buorren ut evech leven tegemoet daanst

su leek ut teminsten
 
11 november om 12:37
 
Kredyt c’est formidable!

Gisteravend in Café De Bûnte Bok in Lioessens weest bij kroechteaterfoarstelling Kredyt. Ut stuk is de opfòlger fan de súksesfolle teaterstukken Kataris, Kredo en Krimp. Om futdaleks mar met de spreekwoardeleke deur in hús te fallen: prachtavend had en genoaten fan fòrmidabele akteurs Anke Bijlsma & Gerrit Haaksma. Wat un rykdomdom dat je in su’n ouwe autentike dòrpskroech tegare met nòch su’n 50 minsen un teateproduksy fan hooch nivo metmake magge.

Wêr gaat Kredyt over? Over ut leven! Over ut leven en de liefde. Over macht en machtsmisbrúk. Over waandenkbeelden. De beide akteurs filosofeare over levensfraachstukken dy’t der toe doën. Wat un hearleke typkes siët ut kroechpúblyk, Gerrit met syn bulderstem, Anke met har ferleideleke gelúd. Ut omsittend laach wurdt fanaf begin metnomen in ut spel, wurdt der su nou en dan letterlek bij betrokken. Wat un interaksy tòch.

Je salle mar op de earste rij sitte, dan binne je an de beurt. En ok de besoekers op de tweede rij mutte der an love: Gerrit komt se op skoat!

De politikus, Peke van der Klamp, met syn peperdure Audi en sjauffeur, dy’t allienech op jonge frouwen út is, mar te kyk en te kak set wurdt: ‘Op in sokkel mei in mokkel!’

Wie’t ok foarbij komt is ferleideleke Hettie út Twente, nyt fies fan selfspòt! Jabke is ok su’n ansprekend typeke,se het skitterende ferhalen en hanteart har eigen arbeidsetos: ‘wa’t net bestiet hoecht ek gjin post te krijen’. De Heilsoldate, ok al su'n ansprekende paradysfogel!

De komise fariant fan Toon Hermans syn ornitholoog, de Friese fûgelstjeman. Allemaal kleurryk met un serieuze ondertoan. Un fyn knypkje komt harder an as un domme fústslach, de teksten fan Gerrit Breteler binne flymskerp. Ut ferhaal over ut meiske út Kabûl, raakt tòt op’e bonken, om over ut laatste fers ‘Café de Oosthoek’ mar te swijgen: ‘C’est formidable!’

Fanavend is ut stuk in De Herberch fan Gaastmear te siën: un absolúte anrader!!
 
9 november om 17:48
 
Luifelverwijdering Galigastraat Sneek verschoven naar voorjaar 2018

Ik kreech fandaach onderstaand persbericht binnen. Sú ut ok wat te maken hewwe kanne met de drukte fan de feestdagen? Is tòch heel begryplek?!

Sneek- Door Stichting Galigapromenade is getracht dit jaar te starten met de werkzaamheden voor de verwijdering van de luifel van de Galigastraat. Hierna worden de individuele gevels in de straat in oude glorie hersteld, waardoor de straat weer een eigentijdse uitstraling zal krijgen, die deze belangrijke toevoerroute naar het centrum van de stad, waardig is.
De planning om dit jaar nog te starten met de werkzaamheden bleek te ambitieus.

Dit heeft te maken met de nachtelijke weersomstandigheden. Deze moeten boven een bepaalde temperatuur zijn om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.

In overleg met betrokken partijen is besloten de werkzaamheden te verplaatsen naar het voorjaar 2018. De juiste weken zijn op dit moment nog niet bekend. De planning voor de werkzaamheden zal in overleg met de betrokken partijen, pandeigenaren en huurders gemaakt worden.
 
8 november om 15:44
 
Nòch altyd geldsòrgen spònsòring LF2018

Sneek- Fanmiddach was Tjeerd van Bekkum, groate baas fan de LF2018 òrganisasy, tidens de opening fan ut Infosentrum At the Watergate anwezch. Kleed in un wit treningsjekje met ut logo fan de KF2018 op ut burst, haan kwasi nonsjalant in un gries broekje, mut Van Bekkum sich in Sneek goëd foëlt hewwe. Hij prees en noemde ut múzykspektakel as een fan de belangrykste hoofdacts van LF2018. Wat in Sneek/SWF lukt, met mekaar de bealech der op, slaagt blykber nyt in 058.

Opnieuw negatieve berichten fanút Liwwarden. De spònsòring is nòch altyd nyt op ut nivo su at ut provinsybestuur dat graach siën wil. ‘It kin better’, sei ferantwoardelek depútearde Sietske Poepjes gister tidens de weeklekse perskonferênsy fan ut kolleezje fan depútearde staten fan Fryslaan.

‘It kin better’, is de teugenhanger fan ‘ik koe wol minder’. Un Frys met gefoël foar understatement bedoëlt dan dat ut útstekend gaat.

Dat Van Bekkum fanmiddach lovend over At the Watergate sprak was moai en terecht, dat hij graach posityf denke wil is niks mis met, mar dat de depúterarde nòch altyd sòrgen het over de finansjele spònsòring is wel dúdelek.

De provinsy riep earder dit jaar al un risikofonds fan twee miljoën euro in ut leven foar ut gefal de spònsòrinkomsten teugenfalle súden. Uteraard wil Poepjes liever nyt dat der gebrúk maakt wurdt fan ut fonds. Der is ok nòch un garaansyfonds fan anderhalf miljoën euro dat ansproken wurde kan at de inkomsten fan de kaartferkoop teugen falt. Gelukkech grênst in Sneek ut Infosentrum fan At the Watergate an de Rabobank. Inderdaad un goeie buur…

 
8 november om 14:24
 
At the Watergate infocentrum geopend

Over precies een halfjaar zal in het hart van Sneek de dertiende editie van het European Youth Music Festival losbarsten.Van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 mei 2018 moet het festival onder de noemer ‘At The Watergate’ zo’n 7.000 musici en 60.000 bezoekers trekken.

Vanmiddag opende SWF-wethouder van cultuur, Mirjam Bakker, het infocentrum voor het pretentieuze muziekfestival. Dat deed Bakker samen met Ben van der Knaap, artistiek leider van At the Watergate, door een reusachtig Waterpoortzeil omhoog te hijsen en daarna de bezoekers, voornamelijk de ‘incrowd’ uit het Sneker en Friese cultuurwereldje, uit te nodigen voor bubbels zonder alcohol.

De ruime en overzichtelijke inforuimte, een gedeelte van de onderste etage van de Martinistate, zal vier middagen per week open zijn waar belangstellenden terecht kunnen voor de nodige informatie.

Tjeerd van Bekkum, sinds juli dit jaar directeur van de organisatie Culturele Hoofdstad van Europa 2018, noemde At the Watergate een van de hoofdacts van het culturele festijn.
 
7 november om 16:27
 
Burgemeester Fred Veenstra neemt eerste exemplaar GrootDeFryskeMarren in ontvangst

Joure- Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren heeft dinsdagmiddag het eerste exemplaar van maandblad GrootDeFryskeMarren in ontvangst genomen. In het blad heeft gemeente De Fryske Marren elke maand een eigen katern. Hiermee brengt de gemeente haar inwoners op de hoogte van gemeentelijk nieuws en relevante informatie van De Fryske Marren.

“Uit gesprekken met inwoners en uit een enquête via ons burgerpanel, bleek dat de inwoners de gemeentelijke informatie op papier mist”, aldus de burgemeester.
De krant wordt uitgegeven door Ying Media, die ook GrootSneek en GrootHeerenveen laten verschijnen. Deze beide maandbladen worden in de betreffende regio’s zeer gewaardeerd.

In het maandblad leest u mooie achtergrondverhalen over mensen en ontwikkelingen uit de regio.

De eerste editie van GrootDeFryskeMarren verschijnt woensdag 8 november huis-aan-huis in de gemeente De Fryske Marren.

Fotobijschrift: Burgemeester Fred Veenstra neemt het eerste exemplaar in ontvangst van uitgeversechtpaar Ying Mellema en Marianne Bouwman.
 
6 november om 19:40
 
Luiters

Idiolekt, niks mear en niks minder was ut. “Met de term idiolect wordt het taalgebruik van één individu aangeduid, iemands persoonlijke en persoonlijk-getinte taalgebruik, dat hem onderscheidt van andere gebruikers van dezelfde taal”, lees ik op Wikepedia. No dat klopt wel aardech, dy omskriëving.
Ut kleine meiske, jaar òf acht wurdde deur har mem om boadskap stuurd naar de bakker. “Do moatst even tsien fan dy luiters foar mij helje!” Mear hie mem net seid en se docht dat ut su wel dúdelek was.

Toen ut meiske foar de toanbank in de lekker rúkende bakkerswinkel ston sei se dan ok lúd en dúdelek: “Ik moat 10 Luiters foar ús mem hawwe…!”

De bakkerinne begreep der gyn jota fan. Ut meiske moest ut mar even anwize in de fitrine, dan sú ut wel dúdelek wurde.

Toen se de lekkernij anwees wist de bakkerinne ut: “Moats mar tsjin jim mem sizze dat dy Luiters fan Banketstaafjes hite!”

Uteraard op syn Hollaans, want ‘Banketstaafkes’ is hast like plat as Luiters nou?!
 
5 november om 17:55
 
Hearleke sundach

Fandaach hearlik niks deen. Nou ja niks deen is ok wear overdreven. Leze, leze en nòch us leze. Kranten en tydskriften en strúne over ut internet. Ut was echt s'un dach om even bij te kommen fan fan alles en nòch wat.

Staat ondertussen wel wear un moai fers op papier. Un fers dat ik fòlgende week op un bysòndere bijeenkomst foarleze sal. Uteraard in ut Snekers!
 
4 november om 13:34
 
Joes van Delden (80) is on fire!

Tachtech jaar, is Joes van Delden ondertussen. Un O.N.S.-ikoan dy't in de fyftegere jaren fan de foarege eeuw al op de toen nòch écht grasmat an de Liwwarderwech speulde. In ut 'Earste' fan O.N.S., dat toen nòch nyt ut overboadege achterfoegsel 'Sneek' staan had.

Gisteravend speulde Joes van Delden met oans met in de seuven teugen seuven kompetisy. Tegare met syn soan Johan (49) dartelde Joes, ok lid fan ferdiënste fan O.N.S., over ut Súderspòrtpark. Na afloop ok wear moaie derde helt met V.V.I., Oudega W, QVC en SWZ Sneek.

We wurdden deur O.N.S. foarsitter Klaas Uil selfs trakteard op spareribs. Moaier wurdt ut nyt in un foetbalkantine!
 
3 november om 18:17
 
Ferhalen achter deuren...

Fon ut fanmiddach wel wear un heel moai levensferhaal dat ik achter dizze deur in Sneek ophale mocht. Komt in fòlgende papieren GrootSneek!

Fanavend wear los met seuven teugen seuven, diskear op ut Súderspòrtpark. Staat fòlgens mij ok wear un moai fotomoment an te kommen! Siën mòrren nar even op myn site.
 
2 november om 17:24
 
'Wee Zie Tessers' beleggen reunie

Sneek- Op 15 december is het 85 jaar geleden dat Wit Zwart Sneek (WZS) werd opgericht. Niet direct een ‘courant’ jubileum, maar dat hebben Wit-Zwarters ook niet nodig om een feestje/reünie te organiseren! Daarom wordt op vrijdag 15 december aanstaande op feestelijke wijze stilgestaan bij de oprichting van deze roemruchte Sneker voetbalclub.

Dat zal gebeuren in het clubhuis van SWZ, de bijna tien jaar geleden ontstane vereniging, voortgekomen uit de fusie tussen v.v. Sneek en WZS. ,,Het is voor ons als stichting Vrienden van Wit Zwart volkomen logisch dat we daar het feestje houden", aldus Fred Zijlstra, oud-speler van zowel WZS als Sneek en nu betrokken bij SWZ.

"Het geeft aan dat de fusie in alle opzichten een succes is. Snekers en Wit-zwarters werken met veel plezier en trots samen in SWZ. Dat wij, zeg maar de bloedgroep Wit Zwart, een reünie organiseren om het 85-jarig bestaan te vieren, is daarvan ook een bewijs. Binnen SWZ wordt elkaar de ruimte geboden om de herinneringen aan het mooie verleden levend te houden."

De WZS-reünie zal meer dan honderd personen trekken. Het SWZ-clubhuis zal uit zijn voegen barsten. Nico Altenburg, ook oud-speler van WZS en Sneek en nu betrokken bij de organisatie: ,,We hebben zeer bewust vastgehouden aan de exacte oprichtingsdatum. We hadden het feest een dag kunnen opschuiven, maar door op de vrijdag 15 december te blijven, kan het gebeuren dat huidige SWZ-leden na de training gewoon bij het feest kunnen aanschuiven. Dat willen we graag, om aan te geven dat de eenwording een succes is geworden."

Onder de talrijke aanwezigen met wit-zwart bloed is één zeer speciale gast: Douwe Boersma. Deze ras-WZS’er (bijna 450 wedstrijden in het eerste elftal over een periode van 21 jaar) was destijds fel gekant tegen de fusie en zette sindsdien geen voet op de SWZ-accommodatie aan de Molenkrite. Maar de tijd heelt alle wonden, zo blijkt. Douwe en zijn vrouw Petra komen op 15 december naar de reünie. Fred Zijlstra:"Daar zijn alle wit-zwarters enorm blij mee. Douwe hoort erbij. Hij weet dat veel clubgenoten van vroeger wel zijn meegegaan in de fusie en in de afgelopen tien jaar hebben genoten van alle ontwikkelingen. Het wit-zwarte karakter is binnen SWZ behouden gebleven en samen met de sterke punten van de v.v. Sneek heeft dat een geweldige vereniging doen ontstaan. Bij de senioren en de jeugd, in de zaal en bij het vrouwenvoetbal draait alles naar wens."

Via de Facebook-pagina van WZS en de website www.swzbososneek.nl kan meer informatie over de reünie worden verkregen. Daar kan men zich ook opgeven voor het feest.
 
2 november om 17:17
 
Licht in de donkere dagen

Toen ik fanmòrren over ut Groatsaan fytste waren se dêr druk bezech om de feestferlichting in de bomen te hangen. Small news, mar júst dêrom aardech om fast te lêgen. Fandaach is ut Allersielen, un lichtfeest dat mij as protestant ok anspreekt.

Fòlgens mij wurdt dizze fan oud R.K. gedenkdach hieltyd mear fierd, ok deur nyt- RK! 
1 november om 18:43
 
Nij ferskynd: De Weddenskip, ferhalen út de Edda fan Lida Dykstra

Snits- Lida Dykstra hat har foar har nijste boek ynspirearje litten troch de midsiuwske poëzy en ferhalen út sawol de poëzy-Edda as de proaza-Edda fan Snorri Sturluson en nimt de lêzer op boartlike wize mei nei de njoggen wrâlden fan de Noardske kosmos, dy’t bewenne wurde troch Asen, Wanen, reuzen, alfen, dwergen en minsken. It is in ramtfertelling wêryn’t de bline dichter Bernlef in lang liet sjongt oer de slûchslimme Loki, dy’t seis foarwerpen mei bysûndere krêften meitsje lit troch de dwergen fan Nidavellir.

De prachtige yllustraasjes -útfierd yn read, goud en swart- binne makke troch Nina Peckelsen. De runespreuken en motiven yn har ôfbyldings ha echt betsjutting. Sy liet har hjirby û.o. ynspirearje troch it boek Sorcerer’s Screed (Tsjoendersrede) fan de Iislander Jochum Magnús Eggertsson dy’t yn dit boek magyske spreuken út tachtich âlde manuskripten byinoar brocht.

It boek is in moaie opstap om yn de kunde te kommen mei de Noardske mytology foar sawol jeugd as folwoeksenen.

Boekgegevens
Titel: De Weddenskip
Auteur: Lida Dykstra
Yllustraasjes: Nina Peckelsen
Foarmjouwing: Peter Boersma
Utfiering: ynbûn, 144 siden
Priis: € 15,00