dagboek > overzicht
Dagboek april 2017
 
25 april om 19:17
 
Hopses & Hospes

Je sŕge HOPSES, mar je skriŰve HOSPES! Binnenk˛rt mear in GrootSneek over dizze karakteristieke Sneker. Was wear un moai gesprek over ut 'FamilybedriŰf'.
 
24 april om 22:38
 
Restaurant Texas Steak opend op nieuwe lokasy an Westersingel

Fanavend bij de opening fan de Restaurant Texas Steak op de nieuwe lokasy an de Westersingel weest. In no-time hewwe Momi Siboni cs in k˛rte tiid un ware metam˛rfose an ut interieur geven. Sfearfol en autentyk met prachtige industriŰle trekjes ( lampen!) en ˙teraard feul mear sitplakken as ut foarege restaurant in de Wijde Noorderhorne. Ut aflopen weekend hewwe de Siboniĺs al even proefdraaid en foar 95% ferliep alles goŰd aldus de chef-kok! At de hapkjes dyĺt wij fanavend foarskoateld kregen krekt su goŰd smake as de diners dan is s˙kses fersekerd.

Ut aflopen weekend was ut al wear smoardruk en moesten seker 40 gasten teleursteld wurde: gyn plak mear!
Ut nieuwe restaurant biedt plak an r˙m 100 gsten en der is ok n˛ch un gesellech terras an ut water. Mar dŕrfoar mut ut earst n˛ch wel Úcht foarjaar wurde! 
23 april om 14:29
 
O.N.S. TV: O.N.S. Boso Sneek - DVS '33

 
22 april om 18:21
 
Gastblogger Jelbert Kramer


O.N.S. 45+ kampioen!

Wat is dat toch met 45+ voetbal (of, in internationale termen, U64, U70 of whatever)?
Kijk naar bijgevoegde foto en laat het rustig op je inwerken. Wat zie je dan?
Middelbare mannetjes zo blij als een kind, wat is daar zo leuk aan?

Omdat we gisteren weer CAMPIONE zijn geworden in een kleurrijke competitie met Boornbergum, THOR (Tot Heil Onzer Ribbenkast, de eerste club van Foppe de Haan) en LSC wil ik dit graag delen.

Ľ Het is het pure genieten van je hobby zoals we dat als kinderen van 8 al hadden. Kijk alleen al naar die shirts, de broekjes. Geen shirtreclame, verschillende broekjes, net als op de fotoĺs van pupillenteamsů
Ľ Het fanatisme dat tijdens de wedstrijd nog altijd aanwezig is. Wel willen, maar eigenlijk niet meer kunnen en dan toch maar forceren.
Ľ Kerels van over de 60 die nog zo fit als een hoentje zijn
Ľ Kerels te zien voetballen van wie je weet dat ze 10 jaar geleden opgegeven waren door een ernstige ziekte, maar er toch weer bovenop kwamen; het is allemaal niet vanzelfsprekend.
Ľ Relativeren van voetballen als niet meer dan Ĺde belangrijkste bijzaak op aardeĺ, wetend dat een andere voetbalvriend bij ONS Sneek van nog maar 50 de afgelopen week wel is overleden
Ľ Na de wedstrijden met alle andere teams gebroederlijk de 3e helft vieren met grote verhalen en nog grotere halve waarheden
Ľ Het rad van fortuin dat wordt gedraaid door de keeper van de gastheren (Boornbergum), tevens voorzitter, penningmeester en secretaris. Gouden mensen.
Ľ Kortom: ÚÚn grote uitnodiging aan alle 45+ mannen die allang hun voetbalschoenen aan de wilgen hebben gehangen maar eigenlijk wel weer willen voetballen op het juiste niveau. Dat is toch een veel betere invulling van de midlife dan de aanschaf van een dure Harley?

By the way: we hebben nog steeds geen shirtsponsor, ook Stichting Methusalem geeft niet thuisů.

Fijn weekend! 
22 april om 17:42
 
Baggerwedstrijd van O.N.S. Boso Sneek tegen DVS ĺ33 Ermelo

Koud en de ijskoud was het vanmiddag op het Zuidersportpark van Sneek, waar O.N.S. kansloos met 1-3 ten onder ging tegen DVS ĺ33 uit Ermelo. O.N.S. had zich vanmiddag definitief veilig kunnen spelen, maar het zat er absoluut niet in. De eerste tien minuten waren van O.N.S. kant nog redelijk, maar daarna werd het spel van de oranjehemden steeds rommeliger.

Er zat geen lijn in en die zou er in de loop van de wedstrijd ook niet meer inkomen.
In de twaalfde minuut kreeg Kay Velda alle vrijheid om de 0-1 aan te tekenen, een voorsprong die de ploeg uit Ermelo niet vast kon houden. Met een mooi zweef kopdoelpunt scoorde Fabian Stevens de gelijkmaker in de 24ste minuut.

De ploegen stonden nog maar amper weer op het veld na de thee of DVS kwam opnieuw op voorsprong, na een terecht gegeven penalty. Maurice de Ruiter benutte het buitenkansje graag. Het leek wel of de ploeg van Richard Karrenbelt het vanaf dat moment wel geloofde. De ploeg maakte een uitgebluste indruk, er werden amper kansen gecreŰerd, kortom het was vanmiddag drie keer niks!

Dat Gustavo van der Veen ook nog een rode kaart mocht incasseren paste helemaal bij deze off-day van O.N.S.
De 1-3 van opnieuw Maurice de Ruiter was nog goed voor de statistieken. O.N.S. kan na de uitslagen van vandaag niet meer rechtstreeks degraderen, maar definitie veilig is het ook nog niet.

Al moet het raar lopen wil de ploeg van Karrenbelt nog tot p/d-wedstrijden worden veroordeeld. Zeven punten voorsprong met nog drie wedstrijden te gaan moet voldoende zijn.

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat FC Lisse dat vanmiddag de topper tegen IJsselmeervogels met 0- 2 won.

Op de foto is te zien hoe Fabian Stevens in glijvlucht naar de 1-1 gaat!
 
21 april om 17:55
 
Kunstencentrum Atrium toont Beelden van Anneke van der Meulen in combinatie met schilderijen van Erwin de Bie


SNEEK ľ Vanaf heden exposeren Anneke van der Meulen uit Sneek en Erwin de Bie uit Ellezelles (BelgiŰ) in het Kunstencentrum Atrium. De kunstwerken zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het kunstencentrum aan het Oud Kerkhof 11 te Sneek. De expositie is ingericht en valt onder de organisatie van Galerie Bax Kunst. De expositie duurt t/m vrijdag 9 juni 2017.

Anneke van der Meulen ľ Beelden

Het fascinerende van werken in steen is volgens kunstenares Anneke van der Meulen dat je de vorm uit de steen haalt. Al hakkend en raspend komt de vorm tevoorschijn. Sinds 8 jaar beeldhouwt zij, met behulp van de lessen van Herma Bovenkerk in Koudum. Zij inspireert haar steeds weer. Van der Meulen vertelt: ôIk vind het heerlijk om de uitdaging met de steen aan te gaan. Albast vind ik fantastisch materiaal om mee te werken. De transparantie spreekt me erg aan.ö

Ook werk zij graag in hout. De diverse houtsoorten voegen volgens haar iets extraĺs toe aan de vorm. De kunstenares maakt zowel figuratief werk, voornamelijk mensfiguren en vogels (vooral uilen) en abstracte vormen. ôDoor het beeldhouwen heb ik goed leren kijken naar vormen, de wereld om ons heen biedt voldoende uitdaging,ö besluit Van der Meulen.

Erwin de Bie ľ Schilderijen

De veelzijdigheid van Erwin de Bie (1951, BelgiŰ) komt best tot uiting als men zijn creatieve levensloop overloopt: Hij tekende en schilderde vanaf zijn vierde levensjaar en was al vanaf dezelfde tijd ge´nteresseerd in muziek.

Hij exposeerde voor het eerst in 1974. Vanaf toen tot en met 1979 volgden exposities door heel BelgiŰ. In 1979 begint hij als zelfstandig stripauteur voor dagblad Het Volk te werken. Al vlug neemt de striploopbaan alle tijd in en worden de penselen en de houtskool opzij gelegd voor een fulltime stripcarriŔre. Tussen 1979 en 1986 publiceert hij in Het Volk, De Gentenaar, Cinescoop, Robbedoes en Dag Allemaal. In 1996 tekent hij voor de Gentse feesten de grootste strippagina ter wereld (6 x 4,60 m).

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De grootste passie kwam weer de kop opsteken, de vrije kunst. Vanaf 1992 begint De Bie weer sporadisch te schilderen en in 1996 volgt zijn comeback tentoonstelling ôWhatĺs Behind that Curtain?ö in Gent. In 1999 volgt zijn succesvolle tweede thematentoonstelling ôKunst rond Koersö waar hij het wielrennen op zijn eigen manier portretteert, gevolgd door een aaneenschakeling van reizende en nieuwe tentoonstellingen: Painted Beatles songs, Kunst rond Koers II, Kerkhofblues, Heroes, Carreco collection, Strange Days en Bizarre Schoonheid. De Bie vertelt over zijn beroep: ôMijn kunst was mijn hobby en passie, en werd mijn werk. Dat werk is en blijft mijn passie, en werd ook mijn therapie. Je kunnen uiten in kunst is een godsgeschenk, maar dikwijls ook een ware kwelling. Het gaat nooit uit je geest. Het stormt constant in het hoofd. Er zijn er al meerdere onderdoor gegaan. Ligt genie dicht bij waanzin? Met kunst is het net zo. De grens is soms flinterdun. Men mag geen mietje zijn en beresterk. Te meer men niet bang mag zijn om, als het nodig is in zijn kunst die grenzen van de waanzin op te zoeken.ö

De expositie duurt t/m vrijdag 9 juni 2017.
 
20 april om 11:21
 
Jan Marcus Posthuma: GOUDEN kearel!

Gister un GOUDEN avend had tidens un relasy-bijeenkomst fan ut Jorn Feenstra Toernooi. Su as bekend staat ut jeugdfoetbaltoernoai folledech in ut teken fan ut Kinderen Kankervrij Fonds (KIKA). Jorn Feenstra (1987-2007) was un jeugdfoetballer fan O.N.S. Deur de gef˛lgen fan kanker is Jorn op feulste jonge leeftyd overleden. Met ut Jorn Feenstra Toernooi staat de klup even stil bij de gef˛lgen fan dizze freesleke sykte.

Gisteravend mocht ik dry-foudech Olympise Speulen ganger en in 1996 winnaar fan ut GOUD, folleyballer Jan Posthuma live interviewe. Ut wurdde un moai en boeiende gesprek. Uteraard deden we dat in oans th˙staal, ut Dokkumers en ut Snekers. Deur dicht bij je self te bliŰven foŰlt ut altyd fertroud an! Jan Posthuma is un kearel dyĺt ut mier het ank ouwe kak, un fent dyĺt na afloop teugen mij seit dat hij s˙ver met wat spanning inĺe bealech naar ut S˙dersp˛rtpark fytst was.

"Want ik bliŰf ut spannend finen, sukke interviews!ö Jan is ambassadeur fan Kika, dat was al su foardat hij un antal jaren leden self un f˛rm fan h˙dkanker kreech. Ok over dat onderwerp ˙teraard open en earlek praten. Wieĺt mear over ut Jorn Feenstra Toernooi wete wil: www.jornfeenstratoernooi.nl

Foto: Astrid Koops-Tippersma ( fraaie fertekende foto!, ut liekt krekt ˛f we gyn p˙blyk hewwe...Was wel su hoar!)
 
19 april om 16:33
 
GPTV gaat de slingers opruimen...Ut gaat jum goŰd family Gerstel!
 
18 april om 18:20
 
Joop & Niklas

SkriŰve, tikke op ut toetseb˛rd, mach ik ferrekte graach doŰn. Inderdaad ut is passy. Om dŕrna te genieten fan ut moment dat de interviews dy't je skreven hewwe in drukte f˛rm op de kokosmat ploffe.

Fandaach was wear su'n dach. Ut (cover-) ferhaal fan Niklas Tarvajńrvi in GrootHeerenveen en ut interview met Joop Mulder in ut Terschelling Magazine. 
17 april om 16:49
 
Paasdagen Tweed˙zend & 17: 51 tinten gries! 
15 april om 11:36
 
Stille Saterdach- Friese Befrijdingsdach- Hardloopdach

Ut is ut allemaal wat hier boven staat. Na al ut geweld fan de Liwwarder passy ( ik hew der ambivalente gefoŰlens over, mar gyn nocht om hier nou ferder over te skriŰven ) is ut fandaach stil. Stilte dy't op ut weareldtoneel heel betreklek is, seker siŰn de situasy rond Noard Korea. Inderdaad MR. G.B.J. Hilterman s˙ wel seit hewwe 'de toestand in de wereld...'

Moai om te siŰn dat fandaach hier bij oans in de straat un Kanadese flach wappert. Friese Befrijdingsdach is absol˙t goŰd om te herdenken! Un andere flach in de straat hangt der momenteel un bitsje anders bij...

Fanm˛rren mocht ik in alle frijheid drave met un moaie loopgroep ('Start to run ') in ut Burgemeester de Hooppark. Dat alles onder leiding fan good old Durk Brouwer. Fanm˛rren de 3 km in 20 min˙ten en 40 sekonden folbrocht. Wonderbaarlek sterk herstel ˛ftewel de kondisy begint te groeien. We hewwe n˛ch 4 weken foar de 4 Mijl van Sneek fan start gaat. Sitte dus op skema!

Ik wŕns iedereen goeie Paasdagen en al myn RK frynden magge der ok gerust salege foar sette, dŕr doŰn ik noait su moeilek over!
 
14 april om 12:12
 
Met de Sneekologen in het OBW-gebou

Ut bliŰft un feestje om met un groate groep Sneekologen in spÚ de donderdachavenden ferskillende aspekten fan oans moaie stad te belichten. Gisteravend binne we in ut Oud Burger Weesh˙s fan Sneek weest. Nyt allienech un fraai gebou an de b˙tenkant, mar ok seker ut interieur is un besiŰn mear as weard.

Foppe Rozema, sekretaris fan de Stichting OBW, gaf un boeiende lezing over wat ut OBW allemaal doŰt en betekent in de Sneker gemeenskap.

Na Foppe kwam Folkert Poiesz an ut woard over syn jongesjaren in Sneek. Un ferhaleferteller fan de b˙tenkategoary, su joppech asĺt mar kan. At je dan an ut end fan syn ferhaal dan ok n˛ch us met de hele ploech singe magge, dan is der mar ÚÚn konkl˙zy: geweldech slaagde avend met un onferfalst hooch SneekgefoŰl, nyt an te raken su moai.

Na afloop fon der n˛ch un fleurege evaluasy plak in ok al wear histoarys etablissement in de Sneker binnenstad. Leef elk moment, lach alle dagen en hew de stad lief met heel dyn hart! Fier ut leven! 
13 april om 17:06
 
Sneek Magazine 
12 april om 07:56
 
Jan Terlouw met Lezing Underdűkt yn FryslÔn

Jan Terlouw, voormalig politicus en schrijver van onder andere Oorlogswinter, geeft op de thema-avond Underdűkt yn FryslÔn een lezing over de complexe tijd waarin we leven in relatie tot de donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Tussen 1940 en 1945 vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen bij Friese families: joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Nu, ruim zeventig jaar later lijkt de wereld opnieuw op drift te raken door oorlogsgeweld, vluchtelingenstromen en opkomend populisme. Jan Terlouw plaatst die tijd in de huidige context en andersom. Hoe gingen we vroeger om met ontheemden? Wat zijn de verschillen met nu? En zijn er misschien ook overeenkomsten?

Tijdens de thema-avond is er ook een presentatie over de onderduikadministratie van de Stichting Sneek 1940 ľ 1945, die onlangs is ontdekt. Deze administratie telt de gegevens van meer dan 2000 onderduikers. Ook is er tijdens de avond aandacht voor de kinderlijnen tussen Amsterdam en Sneek, waarbij Joodse kinderen naar Zuidwest FryslÔn werden gesmokkeld.

Lezing // di 18 april 2017 // 19.45 uur // Ç 9,00 // Noorderkerkzaal, ingang Oud Kerkhof 11 // Kaarten via ticketservice van Tresoar of Ç 10,00 contant aan de kassa // www.theatersneek.nl // 0515 431 400

 
11 april om 12:10
 
Michael Lanting van Spakenburg naar ONS Sneek

Sneek- ONS Sneek heeft een grote slag geslagen op de transfermarkt. Vanaf volgend seizoen zal Michael Lanting van vv Spakenburg het tenue van ONS Sneek gaan dragen. Lanting (32) heeft in februari aangegeven na 4 seizoenen zijn aflopende verbintenis niet te zullen verlengen en de ĹBlauwenĺ te gaan verlaten.

In de Sneker 3e Divisionist heeft hij een nieuwe uitdaging gevonden.

Michael Lanting is een verdedigende middenvelder die ijzersterk is in de duels. Daarnaast is hij een prima verbindingsspeler die het vuile werk zeker niet schuwt. Door zijn jarenlange ervaring in de top van het
amateurvoetbal (Spakenburg, Achilles Ĺ29, AFC en Hollandia) beschikt hij over leiderschapskwaliteiten die een elftal sterker maken. Lanting wordt alom geprezen om zijn rol tussen de lijnen en binnen de selectie
en is daarom bij Spakenburg de ideale aanvoerder. ONS Sneek is dan ook ontzettend blij en trots dat Lanting zijn carriŔre gaat vervolgen op het Zuidersportpark.

Gert Jan Koopmans vertrekt aan het eind van dit seizoen bij ONS Sneek. De van Be Quick Dokkum overgekomen buitenspeler is, mede door blessureleed, niet uit kunnen groeien tot een vaste basisspeler en kiest er nu voor om zijn geluk ergens anders te beproeven.


 
10 april om 18:47
 
Waterpoort-springkussen terecht!

Sneek- Het springkussen van de Vereniging Sneker Zakenlieden is terecht! Het megagrote Waterpoortspringkussen is gespot inůLeeuwarden. Via de site Suksawat werd het springkussen door oplettende Snekers gesignaleerd. Een reportage over de Leeuwarder straat ĺt Vliet, compleet met fotoĺs, staat op een van de kiekjes het sinds vorig jaar vermiste springkussen afgebeeld.

De foto is afgelopen zaterdag genomen. Nadat een (ex-)bestuurslid van de VSZ er lucht van had gekregen dat de Sneker trots in de Leeuwarder straat was, is de politie gebeld. Die heeft de zaak nu in onderzoek.

 
9 april om 12:53
 
O.N.S. TV: O.N.S. Boso Sneek - IJssselmeervogels

 
8 april om 19:19
 
O.N.S. strijdend ten onder tegen kampioenskandidaat nummer 1: IJsselmeervogels

Sneek- Even leek het er vanmiddag op dat O.N.S. Boso Sneek zou stunten tegen IJsselmeervogels uit Spakenburg. Dat was toen Iloba Achuna de Snekers verrassend op voorsprong zette, maar binnen no time waren het de Rooien uit Spakenburg die orde op zaken stelden door tweemaal te scoren.

Dat gebeurde allemaal binnen een tijdsbestek van vijf minuten tussen de 20ste en 25ste minuut van het onderhoudende duel. Eerste was het Ali Akla die een slechte terug kopbal van Angelo Zimmerman genadeloos afstrafte en nog geen twee minuten later was het goudhaantje Berry Powel die de 1-2 liet aantekenen. Dat werd ook de ruststand. Meteen na de thee werd het duel in feite beslist door en snel gegeven strafschop aan de Vogels. Powel wist er wel raad mee: 1-3.

In minuut 56 scoorde Berry Powel zijn derde doelpunt en was de wedstrijd helemaal beslist in het voordeel van de Vogels. De ploeg van Sandor van der Heide was simpelweg een maatje te groot voor O.N.S. dat overigens bleef voetballen voor een beter resultaat.

Het zat er vanmiddag niet in, geen schande tegen een ploeg als IJsselmeervogels. O.N.S. is nu gedeeld elfde in de derde divisie met 39 punten uit 30 wedstrijden. Omdat de directe concurrentie ook verloor lijkt het zo goed als zeker dat O.N.S. op handhaving afkoerst. En dat is knap met zoĺn krappe begroting, zeker in vergelijking met IJsselmeervogels.

 
7 april om 16:21
 
Sneekology leeft!

Gisteravend un tweede sear slaagde avend Sneekology had, ut is en bliŰft kear op kear un hearlek feestje! Op myn FB-pagina hew ik n˛ch mear foto's plaatst.

Meindert Seffinga

Direkteur Meidert Seffinga fan ut Fries Scheepvaart Museum is un boeiend ferteller!


Harm is un baas!

Harm Rozenberg ouwerwets op dreef: passyfol!
 
6 april om 17:29
 
Farewell, goodbye en auf wiedersehen!

Farewell, goodbye en auf wiedersehen! Dat waren fanmiddach even na 3 uur de earste dry woarden dyĺt Ben van der Knaap teugen mij sprak. Ik hew fanmiddach un groat afskeidsinterview met de direkteur fan Theater Sneek had. Su as bekend ferlaat hij de Sneker skouburch an ut end fan ut teaterseizoŰn om artistyk leider fan ĹAt the Watergateĺ te wurden.

Dat festival wurdt deur ut Cultureel Kwartier Sneek rond Hemelfaartsdach 2018 in Sneek ˛rganiseard. Ut afskeid fan Sneek deur Van der Knaap wurdt hierdeur n˛ch nyt definityf. Ut interview met de gedreven teaterdirekteur sal in de earstf˛lgende papieren GrootSneek ferskine.

 
5 april om 17:11
 
Op'e bank met de Sneker middenstaan

Aflopen maandach had ik un antal Sneker & un B˛lserter middenstanders op'e bank sitten in Lokaal 55. Was tidens un bysondere ledefergadering wŕr't de leden fan de Vereniging Sneker Zakenlieden en Handel & Industrie Sneek mekaar ten h˙welek froegen. De STEMMING was dŕr ˙tstekend. De leden fan VSZ waren ˙nanym foar de f˙sy.

Bij de HIS was der een lid (dapper!) dyĺt syn haan opstak dat hij teugen de f˙sy was. Omdat ut quorum bij de HIS-leden nyt anwezech was, sal de HIS op 18 april n˛ch un kear stemme mutte. Wannearĺt in dy bijeenkomst, ongeacht de opkomst fan 2/3 fan de anwezigen foar stemt, is de f˙sy goŰdkeurd.

Fers

Ik mocht nyt allienech un antal middenstanders interviewe ik las der ok ut onderstaande fers foar:

Sneker Middenstaan I

der loopt un Sneker deur de ouwe binnenstad
over stroffelstienen fan de tiid gaat hij ut pad werom

in fertraagde swartwitbeelden fan minne kwaliteit
- binĺ ut false sentimenten, is ut Úcht?-
komt un ouwe film mar moeisem op gang

statege hearen in stemmech swart met hoge hoeden op
sien sonder skaamte de lŕns fan un kamera in

un sentimental journey skokt foarbij
Sneker middenstaan op syn moaist
tiid ferfliegt in rook, wat foarbij is dat het weest

wie weet n˛ch fan Grabal, Jan Sikkens,
Loadsje Poiesz op ut Groatsaan,
WŘring en Johannes Baukeĺs
gruttersbakken fol met grouwe erwten
in de Wijde Noorderhorne
Yme Bakker, de Haweko
de Weduwe Joustra

tableau de troupe

skreppe om ut leven
dy Sneker middenstaanSneker Middenstaan II

der gisele elektoanise beelden foarbij
facebookpaginaĺs en digitale nieuwsbrieven
late amper spoaren na op ut skerm
onrustecht trille & piepe smartphones der op los

nonsjalante business-girls & business-boys
fliege fan de ene meeting naar de ander

in ut oud Slachth˙s ľ skitterend transf˛rmeard
t˛t un Lokaal fan kwizekwaansy-
komme ondernimmers eindelek t˛t stilstaan

sien mekaar recht in de ogen
dy Sneker middenstanders hewwe
gyn ferlet mear fan nostagise beelden
likemin fan al dat jachtech gefliech

fandaach is ut tiid om afskeid te nimmen

fan VSZ & HIS- de herinnering bliŰft!-

dizze stad het sufeul mear te bieden
as leksoaie en eekmiege

Sneker middenstanders
tegare de toekomst troast!


Henk van der Veer
 
4 april om 11:18
 
Kunstenaar Ad Arma bekroont 25-jarig jubileum Galerie Bax Kunst met expositie

SNEEK ľ Van 15 april tot en met 27 mei 2017 exposeert ex-kunstenaar van het jaar Ad Arma uit Alphen bij Galerie Bax Kunst. De expositie wordt zaterdag 15 april feestelijk geopend door wethouder Mirjam Bakker. Iedereen is van harte uitgenodigd de opening bij te wonen.
Al 25 jaar een bezoek meer dan waard

De solo tentoonstelling van de landelijk bekende Arma vormt de jubileumtentoonstelling van de Galerie. Bax Kunst, begonnen als Galerie Peter Bax, opende de deuren op 16 april 1992. Zij mogen nu dus het zilveren jubileum vieren. ôIn deze 25 jaar is de Galerie uitgegroeid tot een toonaangevende in Nederland en daar buiten, met een unieke collectie aan hedendaagse kunst. Een onderneming die op drie poten steunt: galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij en zo economische crises overwon. Daarnaast zijn wij al deze tijd breed betrokken bij culturele projecten in onze regio en steunen hiermee het culturele klimaat in S˙dwest-FryslÔn. Ik vind dat wij daar heel trots op mogen zijn. En de toekomst zien wij ook glimlachend tegemoet,ö Aldus galeriehouder Redmer Bax. Hij neemt tijdens de expositie tevens het volledige bedrijf over van vader Peter. Hij vervolgt: ôSymbolisch mikken vader en zoon op de maand april om de bedrijfsoverdracht financieel en emotioneel af te ronden. Natuurlijk zetten wij er op in dat Peter nog hand en spandiensten zal verlenen in de komende jaren.ö
Naast de expositie opening wordt er op 27 mei uitgebreid stil gestaan bij het afscheid van Peter Bax in het bedrijf met vele leuke gasten en sprekers. De voorbereidingen zijn in volle gang.

ĹNiet het weglaten is de kunst, maar het toelatenĺ

De wereld van Ad Arma (Rotterdam, 1954) is een bijzondere. Hij is een veelzijdig kunstenaar die zich voor zijn werk onderdompelt in de ruimte van de nacht. Ad Arma maakt grafisch werk, bronzen sculpturen, gouaches, schilderijen, keramisch werk en glaskunst. Hierbij is veelal de onderliggende gedachte dat alles samenhangt, ÚÚn is. Diverse themaĺs geven hieraan uiting.

Ad Arma heeft door de jaren heen een indrukwekkend aantal tentoonstellingen en projecten verzorgd en dit doet hij nog steeds. Hij geniet bekendheid als ÚÚn van Nederlands beste kunstenaars en werd in 2007 uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar. Maar ook op internationaal niveau is hij welbekend en is zijn werk op talloze locaties te zien. De kunstenaar exposeerde over de hele wereld, onder meer in Basel, Berlijn, Chicago, Fukuoka, Hong Kong, Keulen, Londen, Osaka en Parijs.

Reizen neemt een belangrijke plaats in in het werk van Ad Arma. Hij heeft AziŰ in zijn hart gesloten en reist geregeld naar India en Japan om seminars aan jonge kunstenaars te verzorgen en inspiratie op te doen.

De expositie opent zaterdag 15 april om 16.00 uur en duurt t/m 27 mei 2017.

 
3 april om 18:58
 
Un oud-prof & un bysondere p˛stsegel

Altyd op pad, altyd minsen teugenkomme dy't hun ferhaal fertelle wille! Foarege week bij Niklas Tavarjńrni weest. Met de oud-speuler fan SC Heerenveen un indringend gesprek had over syn earste jaren sonder proffoetbal. BŰst wel heftech allemaal. Ferhaal wurdt de coverstory fan GrootHeerenveen.


Bos & Meerzicht

Tegare met Rudy Bouma un moaie repo over Bos & Meerzicht maakt. De instelling komt binnenk˛rt met un eigen postsegel en wij mochten ut e.e.a. ˛rganiseare! SiŰn hieronder un aflevering fan Sportlight!

 
2 april om 13:09
 
Slapstick momenten bij The Old Soldiers in overfloŰd!

Hier is ut foetbal oait foar ˙tfonnen: 22 speulers dyĺt achter un bal an drave met dŕr tussen in un man in ut swart dyĺt as dompteur optreedt. Hearlek m˛rren in de son. Opĺe achtergroan ut gel˙d fan kerkklokken, ut is sundach op ut Gemeentelek Sp˛rtpark an de Liwwarderwech.

De ouwe lullen fan LSC1890 jage sich in ut swit teugen un ploech soargenoaten in ut road-wit. Gyn flau benul wŕrĺt de teugenstander futkomt. DoŰt der ok nyt toe, foetbal in de kelderklasse is ˙niverseel, overal gelyk.

The Olde Soldiers fan de Blues hewwe gyn enkel probleem om de road-witten hun wil op te lŕgen, sterkern˛ch su lope deur over heen ˛f was ut de gewoanste saak fan de weareld. Lope? Ja, ut het alles wech fan walking football!

Su nou en dan wurdt der skoart deur de Snekers, ut levert de noadege protesten op fan de teugenstander. As b˙tenstaander ferbaas ik mij over sufeul onnoazelheid, hew bewondering foar de skeids, dyĺt ut enege doŰt wat hij doŰn mut: de betreffende seurkont ferbaal onderseike! Hearleke man in black!

Ondertussen lŕge The Old Soldiers op koers richting kampioŰnskap, mar f˛lgens mij is ut gewoan alle weken feest met dizze mannen! 
1 april om 14:29
 
Wel 1 april, mar gyn grap...

Wel 1 april, mar gyn grap! Hou Omrop FryslÔn mar in de gaten. Ondertussen ferlope de treningen foar de 4 Mijl fan Sneek as un tierelier!