Vormgeving en realisatie: MyriadM
  dagboek > overzicht
Dagboek desember 2016
 
9 desember om 11:34
 
E.Z.G in kerstconcert met Gerrit Breteler

Muziekkorps Ere Zij God uit Jutryp-Hommerts organiseert op zondag 18 december een groots opgezet kerstconcert met Gerrit Breteler. Het concert, in Dorpshuis Oan it Far, begint om 16.00 uur. Kaarten zijn voor € 10,00 te koop bij Sterk & sVeer op het Grootzand in Sneek, Nauta Auto’s in Hommerts, Dorpshuis Oan it Far of via de mail tjitskerienstra@home.nl
 
8 desember om 19:48
 
Joop Braakhekke

Fandaach ut nieuws dat Joop Braakhekke overleden is. Twee kear met de man samenwerkt in ferbaan met kulinęre aktiviteiten: 'groatste oranjekoek fan de weareld' en 'Lekker Sneek 2014'.

Uteraard kenne je niemand nadat je twee kear un mňrren/middach optrokken hewwe. Tňch bewaar ik goeie herinneringen an beide 'feestjes'.

R.I.P. Braakhekke!
 
8 desember om 10:19
 
Stadsomroepersconcours in Sneek

Op zondag 18 december zullen diverse stadsomroepers uit Nederland en België in hartje Sneek strijden om het Nederlands Kampioen Stadsomroepers 2016.

Vanaf 14.00 uur leveren stadsomroepers uit Nederland en België met luide stem en gekleed in een traditioneel stadsomroeperskostuum op deze extra koopzondag in Sneek strijd om het Nationaal Kampioenschap Stads- en Dorpsomroeper. Deze wedstrijd vormt het sluitstuk in een serie wedstrijden van afgelopen jaar, die meetellen voor het Nederlands kampioenschap.

De omroepers beginnen met het eerste onderdeel de zogenaamde ‘verplichte roep’, waarin elke omroeper een, door de organisatie van het concours toegewezen, onderwerp aan de orde brengt.

Om circa 15.15 uur doet elke stadsomroeper zijn ‘vrije roep’, waarin hij zijn eigen stad, dorp of streek aan mag prijzen bij het publiek. Sneek wordt vertegenwoordigd door stadsomroeper Jan Sjoerd de Vries en IJlst door zijn vader Harmen de Vries.

Om 16.00 uur wordt het concours afgesloten met de prijsuitreiking.

“Hoort…….Boeren, burgers en buitenlui…….hoort” is veelal het traditionele begin van stadsomroepers, wanneer ze hun boodschap verkondigen aan het publiek in het centrum van een stad. Behalve dan voor de Sneker stadsomroeper, die zijn roep traditioneel begint met “Harree Snekers……”
Het is zondag 18 december precies 5 jaar geleden dat Jan Sjoerd de Vries werd geďnstalleerd als Sneker Stadsomroeper en zijn eerste roep toen bij Lekker Sneek, de Wintereditie van 2011 ten gehore bracht. Het stadsomroepersconcours 2016 wordt dan ook in het kader van zijn 5 jarig jubileum in Sneek georganiseerd. Hij kan deze dag voor de derde maal op rij Nederlands kampioen worden. Echter is de strijd nog niet gestreden, want de dit jaar aangetreden Hindelooper stadsomroeper doet ook nog mee in de strijd. Een Friese top 3 is dan ook zeer goed denkbaar, maar het is natuurlijk geheel en al afhankelijk van de geleverde prestatie op deze dag. En voor de juiste uitslag kom je natuurlijk naar het centrum Sneek op deze extra koopzondag 18 december 2016, waar het deze ook nog gratis parkeren is.

 
7 desember om 16:58
 
Blik op'e literatuur (12) 
6 desember om 20:41
 
Chris de Wagt nieuwe hoofdtrainer ONS Boso Sneek

Chris de Wagt (17-05-1985) is met ingang van het seizoen 2017/2018 de nieuwe hoofdtrainer van ONS Boso Sneek en volgt daarmee Richard Karrenbelt op, die na 2 seizoenen vertrekt bij ONS Boso Sneek. De Wagt is reeds vanaf 2010 actief bij ONS Boso Sneek. Na beëindiging van zijn prof carričre (de Wagt speelde 100 wedstrijden in de eerste divisie voor SC Cambuur en 14 voor FC Oss) maakte hij de overstap naar ONS Boso Sneek, waar hij samen met broer Leo het hart van de defensie vormde. De Wagt’s ambitie in het trainersvak was duidelijk aanwezig, en tijdens zijn laatste seizoen als actieve speler was hij reeds assistent van vertrekkend oefenmeester Richard Karrenbelt. Dit seizoen is Chris de Wagt niet meer actief als speler, en is hij – naast assistent van Karrenbelt – ook verantwoordelijk voor ONS Boso Sneek JO19 (voorheen de A1) en bemoeit hij zich na het plotselinge vertrek van Guido Pen ook nadrukkelijk met ONS Boso Sneek 2. In die hoedanigheid is Chris de Wagt dan ook zeer nauw betrokken bij de doorstroming van een aantal A-junioren naar de A-selectie.

De benoeming van Chris de Wagt past binnen het beleid dat ONS Boso Sneek de laatste jaren hanteert. Daar waar mogelijk kiest de Sneker 3e Divisionist ervoor om mensen aan te stellen die een verleden hebben bij de vereniging en die de club, de mensen en de cultuur kennen. Zo waren eerder Marcel Valk en Jan Vlap (beiden ex spelers van ONS Boso Sneek) zeer succesvol als hoofdtrainer bij ONS Boso Sneek. De Wagt heeft in eerste instantie een contract voor 1 seizoen getekend. Voorwaarde hierbij is echter wel dat Chris de Wagt dit voorjaar slaagt voor zijn TC1.

ONS Boso Sneek biedt Chris de Wagt graag de kans als hoofdtrainer op het hoogste niveau (De Wagt is momenteel hoofdtrainer bij zondag 2e Klasser Olyphia uit Noordwolde).

Met zijn schat aan ervaring als speler in het betaald voetbal, door zijn kennis van de club en zijn bewezen kwaliteit jonge spelers op te leiden en door te laten stromen naar de A-selectie, is ONS Boso Sneek ervan overtuigd met De Wagt de juiste man op de juiste plaats te hebben. Wij zijn dan ook erg blij met deze ontwikkeling en wensen Chris heel veel succes toe in zijn nieuwe functie.

 
6 desember om 16:28
 
Kerstmarkt en Heel Sneek e.o. zingt kerstliederen in RK Kerk

Zaterdag 10 december a.s. vindt er van 10.00-16.00 uur een gezellige kerstmarkt plaats in en om de St. Martinuskerk aan de Singel te Sneek.

Een uniek gebeuren daar ook diverse Sneeker bedrijven hun handel presenteren en u in een ongedwongen omgeving leuke artikelen kunt kopen en natuurlijk tegelijkertijd deze prachtige RK kerk (1872, architect Pierre Cuypers) kunt bezichtigen.

Om 20.00 uur vindt er in dezelfde St. Martinuskerk een samenzang plaats onder de titel “Heel Sneek e.o. zingt……kerstliederen”. De toegang is GRATIS en een ieder kan genieten van een prachtig kerstverhaal van pastoor Peter van der Weide, een kerstgedicht van de Sneker stadsdichter Henk van der Veer, 2 Sneker koren nl. de Poinsettia’s en de Christmas Voices, een kwartet en natuurlijke de eigen gezongen samenzang van alle aanwezigen onder leiding van dirigent Mark Heerink en organist Henk de Haan.

Fluitiste Neline van der Werf-Horjus verleent ook haar medwerking.

Na afloop van de samenzang kunt u onder het genot van een glaasje glühwein nog even napraten.

Kortom een feestelijk kerstgebeuren dat voor iedereen toegankelijk is om alvast in kerststemming te komen.


 
5 desember om 17:51
 
De gouden jaren van voetbalicoon Rinus Israel

Ruim voor de verschijningsdatum, rond 19 maart volgend jaar, komt er al een persbericht dat Sneker Harry Walstra opnieuw een voetbalboek heeft geschreven. Deze keer een biografie in woord en beeld over Rinus Israel. Al vast even een mooie anekdote uit het boek:


"Eind jaren zestig speelt Go Ahead tegen Feyenoord. Na een halfhoge voorzet wil de kleine Jantje Veenstra de bal inkoppen. Maar verdediger Laseroms raakt de bal plus het hoofd van de ongelukkige Veenstra. Deze is een paar tanden kwijt. Israel probeert Veenstra op te monteren: ‘kom op Jantje, effe de tanden op mekaar!"

Een biografie in woord en beeld over het voetbal- en privéleven van clubicoon Rinus Israel. Als Feyenoord-aanvoerder nam IJzeren Rinus op 6 mei 1970 als eerste Nederlander de Europa Cup I in ontvangst. Dit boek schetst een eerlijk beeld over zijn grote successen en moeilijke momenten in binnen-en buitenland als voetballer én als trainer.

Israel, volgens velen de beste verdediger ooit, kreeg als bijnaam IJzeren Rinus vanwege zijn bikkelharde veldslagen, vonkende tackles en meedogenloos ingrijpen. Maar hij is ook een man, die moeiteloos zelfbewustzijn combineert met bescheidenheid. Kreeg Israel de ene dag in Rotterdam met zijn elftal een indrukwekkende ontvangst, een dag later opende hij om precies 8.30 uur zijn sigarenzaak.

Rinus Israel is recht door zee, wars van borstklopperij en snoeverij. Dat maakt hem volgens auteur Harry Walstra mede tot een groot kampioen.

Het boek verhaalt onder andere over zijn jeugd in Amsterdam-Noord, zijn beginjaren en eerste successen bij het Amsterdamse DWS, zijn belangrijke bijdrage aan het Nederlands elftal, zijn vriendschappen in de voetbal. En over het feit dat hij als Amsterdammer mateloos gerespecteerd werd bij Feyenoord.

Rinus Israel (Amsterdam Noord, 1942) is in de tweede helft van de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig het boegbeeld van deze Rotterdamse club. Samen met Theo De Tank Laseroms vormt Israel een meedogenloos verdedigingscentrum. Volgens de legendarische trainer Ernst Happel was Israel in die tijd de beste libero ter wereld. Goede tijden, maar ook slechte tijden in het Feyenoord-shirt komen voorbij.

Na twee zware knieblessures maakt Israel op 32-jarige leeftijd in 1974 bij Excelsior een doorstart. Een jaar later wordt de veteraan uitverkozen tot Voetballer van het jaar. Er volgt een mooie transfer naar PEC Zwolle. Met de Zwollenaren wordt Israel in 1978 kampioen van de Eerste Divisie en keert hij terug in de eredivisie. Daar is de onverwoestbare verdediger nog actief tot zijn 40ste (!).
Kenmerkend voor Israels voetbalkwaliteiten zijn volgens Walstra zijn timing in grond- en luchtduels. Imponerend was zijn positie kiezen en het mentaal en voetbaltechnisch leiding geven aan de defensie. Zijn accurate passing had de techniek van het op de juiste plek raken van de bal. Snelheid en zuiverheid. Maar bovenal had hij de onverbiddelijke wilsovertuiging om te winnen, elk persoonlijk duel met de aanvaller, elke wedstrijd waar dan ook.

Ook Israels trainersavonturen in binnen- en buitenland worden in deze biografie uitgebreid beschreven. Hij was trainer in Thessaloniki, Boekarest, Den Bosch en Afrika. Toch zit hij het liefst thuis in Amsterdam. Als trainer blijkt Marinus David Israel eveneens van IJzer te zijn. Pas op zeventigjarige leeftijd gooit hij zijn trainersplunje voor de laatste keer in de wasmand. Hij is tegenwoordig nog regelmatig te horen als voetbalcommentator.

Harry Walstra (1965) groeide op met het spel van de voetbaliconen uit de jaren ’70 en ’80. Als groot voetballiefhebber schreef hij o.a. voor Elf, Voetbal Magazine en Half3. Eerder publiceerde hij Nederlandse voetbalhistorie, de jaren 70 en Vedette aan de zijlijn. Hij ontmoette Rinus Israel een paar jaar geleden.


Technische gegevens IJzeren Rinus:

Formaat:16 x 24 cm
Omvang: ca. 288 pagina’s,
Uitvoering:paperback met fotokatern
ISBN:97890 8975 0280
Prijs:€ 19,95

 
5 desember om 14:11
 
De Lytse Hendrik onderwech


Sneek-Op un moaie Sinteklaasmiddach even un loopke deur de stad doën. En dan ok nňch us ferwend wurde met un prachtech tafereeltsje op ut water: De Lytse Hendrik onderwech naar ut Ouwe Vat om dęr an te legen en ferfňlgens met lampkes optúgd te wurden om de Donkere Dagen fan desember licht te geven!

De ‘Kleine Hendrik’ is gebouwd in 1904, ruim een eeuw geleden. Aanvankelijk als zeilscheepje voor vracht. De boot is bijna 15 m lang en 20 ton zwaar.

In de oorlog heeft ‘De Lytse’ 5 jaar onder water op de modderige bodem van een kanaal gelegen om hem zo te verbergen voor de bezetters, die uit waren op het kostbare staal.

Na de oorlog kreeg het schip een dieselmotor (uit een Mercedes-vrachtauto). Later is die vervangen door een kleine scheepsdiesel. Maar sinds 2010 vaart de Lytse Hendrik stil en ‘groen’: het is het enige skűtsje ter wereld met een elektromotor!

Voor meer info: www.skutsjeverhuursneek.nl
 
4 desember om 20:28
 
'Wolf yn harnas', fan Cor van der Wal

Fanmiddach bij de presentasy fan de dichtbundel 'Wolf yn harnas' fan Cor van der Wal in Liwwarden weest. Tegare met Anne Feddema en Dirk Geerdink mocht ik fijf minúten ut woard tňt Cor richte. Ut wurdde un hele nofeleke middach in un pracht fan un brún kafee in 058 met de naam t 'Lieverdje. Prima ambiaans dęr. Hieronder myn toespraakje:

Haré Cor, haré Liwwarders,


Ut is fandaach un feestleke dach. Cor en ik kenne mekaar namelek 25 jaar en wij houwe fan mekaar. Uteraard is ut ok un feestleke gelegenheid omdat Cor op dizze dach des Heeren syn nieuwe bundel Wolf yn harnas ten doop houdt.

Felisiteard Cor! As Griffemearde Mannebroerders gingen wij tegare deur de dreksloat, ik ging oait over naar de PKN en Cor liet um deur de Roomse Papen ferleide.

Mar bij oans beiden is de Cavinistise achtergroan der al ňf nyt bewust in bleven. Siën mar naar Cor syn bundels, ut getal fan 33 fersen is nyt sumar un toefallechheid. Ut is un heilech getal, nummer 33 is un MASTERGETAL.

Ut getal met de moeilekste taak is 3. Ut getal fan de onfoarwaardeleke liefde en ut martelaarskap. De getal-33-persoan is faak spiritueel genezer, un sňrgsame begeleider en un paranňrmaal persoan. Se kanne alles an, komme op foar de underdog. Se kanne negatyf en destruktyf weze en bang om sichself en anderen te genezen. Se kanne hinderlek weze en noait tiid foar andere minsen hewwe. Se hewwe de neiging in hun eigen ferdryt te fersúpen en ut slachtňffer te speulen. Se kanne ok de ferkearde męnsen tňt sich antrekke.

Foar un gedeelte is wat ik hier nou sęch fan toepassing op Cor. In ut Snekers kanne je noait ferstňppertsje speule, sęge je de dingen klip & klaar.Wat ik ok weet is dat Cor hele persoanleke poëzy skriëft. Poëzy fan un Liwwarder dęr’t selfs un Sneker fan houdt!

Omgekeard is Cor un Liwwarder dy’t waardearing het foar wat ik in ut Snekers skreven hew ok waardeare kan. Omdat we un gemeenskapleke achtergroan hewwe un Griffemeard fers foar Cor:


griffermearde rituelen


elke sundachmňrren na kerktyd tilde oans fader mij op
ik sweefde even un ogenblikje tussen hemel en aarde
op ’e rane fan de gangspiegel ston ut groëne VU-buske
met de oubeelding fan dy pronte Abraham Kuyper kňp
tussen dúm en wiesfinger klemde ik un silveren dubbeltsje
met de beeltenis fan Juliana Koningin der Nederlanden
doën ut der mar in jonge, toe dan,
must ut mar moai in ut gleufke doën
sei oans fader
in un luttele sekonde ferdween ut silversstukje in ut VU-buske
ik had werklek gyn flau benul węr’t dit sundaagse ritueel
noadech foar was, ut hoarde gewoan su en ut foëlde goëd


Mear as 5 minúten spreektiid het Cor mij nyt gunt, dat ik mut nou al beslúte met un fers dat ik oait over Cor skreef toen hij nňch in Sneek woande, dęr hij selfs as enege Liwwarder afstudearde as Sneekolooch.foar Cornelis van der Wal

Dichter in de sneeuw

over ut Leeuwenburg flak
foar ut ouwe Amicitia teater
baggert un dichter
deur de goarwitte sneeuw

un dichter op swarte learzens
- stadsjonkjes fan 60
lope allienech op swarte learzens nou?!-
met un púdsje boerekoal in de haan

wolkjes azem kringele
de dichter achterna

bij Scheer & Foppen
gaat de dichter de bocht om

over ut Groatsaan baggert
nou un dichter op swarte learzens
deur de goarwitte sneeuw

nou is hij in ut Klompehňk foar de hel


Good old Piter Boersma fan útgeverij Hispel had fanmiddach de leiding in 't Lieverdje

Jonge dichter en seker talentfol Dirk Geerdink an ut woard

Anne Feddema ontbrak fanmiddach gelukkech nyt en las prachtege poëzy foar

Cor van der Wal tidens syn bedankwoardsje

Ut bliëve CliniClowns dy Liwwarders...

Bundels sinjeare foar o.a. Pieter de Groot

Walter Jetten:Ek noch in glossy fan Nij Frisia foar dij Cor!

In Harkiet achter de tap in Liwwarden: dat kon wel minder!
 
3 desember om 16:27
 
Blik op'e literatuur (11) 
2 desember om 19:30
 
Was wear un GOUDEN Groat Sneker Sinteklazefeest

Hearleke Sneker Sinteklazemiddach had met mear as 150 seuventech plussers! Was GOUDEN ňf nyt dan Jantine Slippens?!
 
2 desember om 19:24
 
Blik op'e literatuur (10) 
1 desember om 12:20
 
"Slow Food Guide to Friesland" van Gitte Brugman

Deze week verschijnt bij uitgeverij Wijdemeer "A Slow Food Guide to Friesland". Het is de Engelse versie van het boek "Foodtocht door Friesland" van Gitte Brugman, dat in het voorjaar van 2017 zal verschijnen. Deze Engelse editie verschijnt ter gelegenheid van een internationaal congres van één van de partners in het project, Stenden Hogeschool.

Met het verschijnen van dit boek is een eind gekomen aan de Foodtocht door Friesland van Gitte Brugman. Een tocht die begon met de veel gelezen restaurantrecensies die ze vanaf 2009 voor de Leeuwarder Courant schreef met Edzard Delstra en Brenda de Zwaan. Nieuwsgierig geworden naar de leveranciers achter die gerechten, zette ze de Foodtocht voort met bezoekjes aan producenten van streekproducten en aan allerlei evenementen die met eten en food te maken hebben.

Zo kwam ze langs kaasmakers, bierbrouwers, geitenmelkers en hertenhouders, maar bezocht ze ook het NK ielrikjen en ging ze mee op zoek naar wilde kruiden en op een vissersboot.

Voor het boek is Friesland ingedeeld in zes regio's: De Kleistreek, de Greiden, de Marren, de Wâlden, de Wadden en de stad Leeuwarden en omgeving. Van elke regio wordt eerst de eetcultuur belicht, waarna een tiental portretten volgen van bedrijven op het gebied van food: met name producenten van streekproducten en restaurants. Speciale aandacht is er voor de dwarsverbindingen tussen de bedrijven: bij de restaurants staan verwijzingen naar hun leveranciers en bij de leveranciers staan verwijzingen naar hun afnemers, en naar bedrijven waar ze mee samenwerken. De ligging van de bedrijven is per regio aangegeven op overzichtelijke kaarten, zodat de gebruiker van de gids makkelijk zelf een route kan samenstellen.

Na het verschijnen van de Nederlandse editie in 2017 zal in 2018 ter gelegenheid van Culturele Hoofdstad een speciale editie van zowel de Engelse als en de Nederlandse gids uitkomen. Het boek is een ware ontdekkingsreis naar nog onbekende plekken op de culinaire kaart van Friesland.

Een ideaal cadeauboek voor de komende feestdagen. En voor volgend jaar: een inspirerende gids voor zomerse fiets- en autotochten door Friesland.

Het boek kost €19,90 en is te koop in de internetboekhandel en in de webshop van Wijdemeer.