Vormgeving en realisatie: MyriadM
  dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2016
 
7 febrewary om 17:20
 
Kleurencarnaval boven die andere kerken in Sneek





De good-old Noorder an ut Bolwerk





De Groate - f Martinikerk fan Sneek
 
7 febrewary om 12:13
 
Indrukwekkende 15de Bonte Sneeker Avend





De 15de edisy fan de BSA is gisteravend afsloaten. Flak foar ut skoft is dr ut onfermijdeleke IM foar Jan Sluyter. Buurman Jan, dyt fanaf de fierde BSA metdeen had an de hieltyd populrder wurdende BSA, Sneker flksfermaak fan de btenkategoary. Ut ferlies fan Jan Sluyter het de hele BSA-family dyp raakt. Nyt allienech in ut programmaboekje andacht foar de markante Sneker toneelspeuler, mar ok op ut poadium. Wie anders as Frou de Jong sprak ut IM t, waardech, stylfl en sonder met ut ferdryt te kokettearen was dr un imponeardende sne in un moai ferstild toneelbeeld, in al syn eenfoud un hommaazje an Jan. Ut raakte ut hart, ut was heel god su. Fantastys regiseard ok deur Wiesje Jansma om ut op dat moment te don, hierdeur kon ut na de pauze wear hurry op!

Ut konsept fan de BSA is in feite al jaren gelyk. Heabeltsje de Jong, de Diva fan 'e Stienklip fiert har jaardach en ferskillende minsen komme del om te buurten. Frou de Jong dyt immer en altyd de woardgrapkes maakt, de klemtoanen altyd su leit dat ut op de lachspieren werkt. En dat deed ut gisteravend. Ut ene lachsalvo na ut andere skatere deur de bomfolle Tuttensaal fan Theater Sneek, wat un rykdom is dizze kultuurtempel tch foar Sneek. Herkenbaarheid is un sleutelwoard, ok nocht an onncht at ut gemeentebestuur te kyk en te kak setten wurdt. Noait grof, altyd ddelek. De sne over de Boategoat, foar un btenstaander de simpelheid ten tp, foar Snekers hilarys!

Der sat gisteravend faart in ut spel, seker na de pauze wurdde der flot speuld. Moaie rollen foar Wietse Wurtel ( Gerard Hamersma ) dyt hieltyd mear in syn kreasy as gronteboer krpt. Swerius fan Epema Thoe-De-Loo ( Gerrit de Roos) dyt ut as nieuwkommer tstekend dot, toegefoegde waarde dizze man! En naast Frou de Jong (Yede van Dijk ) mut buurfrou Molly ( un glaansrl foar Matthie Silvius ) as een fan de dragende krachten noemd wurde. Elk jaar binne der wear nieuwe gasten dyt un mear as ferdinsteleke bijrl hewwe. Dit jaar was dat sondermear de bijdrage fan Ridzert Postma, de man dyt ut woard droochkloat tfonnen het. Wat is syn Snekers ddelek, in dy taal kanne je nyt ferstppertsje speule! De Advanced meiden, kompleet met faandels en glitterpakjes.Un bijrltsje foar skipper Douwe Visser, ferrassend!

Dat Maaike Kampen moai singe kan wisten we in Sneek al lang, su skitterde gisteravend op ut poadium. Ferrassend ok de singende Tontsjeman Tjalling Dijkstra! En dat Walter Smink as Edje Surfus un fin mear het as un bears maakte hij ok nch us ddelek as sanger.

En dan de Heilege Boantsjes, se ontbraken na 2005 mar een jaargang ( in 2007), binne onlosmakele met de BSA ferbonden. Ut wurdt hieltyd professjoneler, dit jaar foar ut earst met un geldsbaan, ut gaat sver de kant t fan musical. Knap! Wat de laaste jaren ok nyt ontbreekt is ut filmke, dit jaar met o.a. Thierry Kamminga ( hij deed in 2004 en 2006 ok al us met ) en Jong Advendo. Wat un stuk foarbereiding gaat hier an foaraf! Ok achter de skermen wurdt un soad werk fersetten.

Dat de Losse Flodders, met un groat Blauhster Dakkapel ferleden, un ultieme manier fonnen hewwe om foar sun groat pblyk op te treden is fanself allienech mar moai. Wat blive ut tch sfearmakers!

Al met al hew ik un pracht BSA had. Miskyn was dizze aflevering foar de speulers en rganisasy wel de moeilekste jaargang oait. Hoe sal ut gaan sonder dy ene dragende kracht Jan Sluyter? De keky-kleurege jas fan Jan was un moaie metafoar foar wat foarbij is dat het weest, mar seker nyt t ut hart! Oans Dvemelker was nyt allienech even anwezech deur dy jas, syn hele BSA-spirit hing in elke fezel fan ut teater. Su langt Frou De Jong kan en wil, sal de BSA deurgaan!

Foar foto's BSA ferwies ik graach naar de FB sites fan Joan Douwe Gorter en Groot Sneek:

https://www.facebook.com/fotografiesneek/?fref=ts

https://www.facebook.com/Grootsneek2013/photos/pcb.472471899544705/472471152878113/?type=3&theater

 
6 febrewary om 18:55
 
O.N.S. Boso Sneek bekert verder na 5-2 zege op sc Erica





SNEEK Topklasser O.N.S. Boso Sneek heeft zich ten koste van sc Erica ( uitkomend in de eerste klasse F zondag )geplaatst voor de volgende ronde van de KNVB-districtsbeker. Door een doelpunt van Rick Tubben kwamen de Drenten in de twaalfde minuut op 0-1. Nog voor de thee stelde de Snekers orde op zaken.

Curty Gonzales scoorde in de negentiende minuut met een droge knal de gelijkmaker, na een mooie pass van Jacob Noordmans. Wie anders dan ONS-topscorer Yum Ramos tikte in de 42ste minuut de 2-1, na goed voorbereidend werk van Gonzales en Frits Dantuma.

Ook na de rust had ONS een veldoverwicht tegen een vrij hard spelend sc Erica. Het duurde tot de 73ste minuut voordat de Snekers het overwicht in een doelpunt wisten uit te drukken. De ingevallen Martijn Roosenberg werd geheel vrijstaand op maat bediend door Bob Schepers. Roosenberg wist wel raad met dit buitenkansje en zette de 3-1 op het scorebord. Diezelfde Roosenberg zette in de 83ste minuut voor waarna Ramos, uit stand vanaf 25 meter, de 4-1 in de linkerbovenhoek schoot.

Drie minuten later deed sc Erica nog wat terug, door een doelpunt van De Vries. Twee minuten voor het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter bepaalde Roosenburg de eindstand op 5-2, na een voorzet van opnieuw Schepers. ONS door naar de laatste zestien!
 
6 febrewary om 14:38
 
Aggemabokaal 2016 voor vrijwilligers Shuttlebussen





Vanaf vanmorgen 10.11 uur is Sneek weer Drabbelterp. Burgemeester Hayo Apotheker van SWF overhandigde Prins Sander de Eerste de stadssleutel van Sneek. De komende dagen heeft Prins Carnaval het voor het zeggen in de stad.





Tijdens de druk bezochte bijeenkomst op het Waltaplein werd verder bekend gemaakt dat de Aggemabokaal dit jaar naar het bestuur en de vrijwilligers van de shuttlebussen gaat.





Bestuurslid van de Schuttlebussen, Herbert de Vries

Voorzitter Eddy Mensink van de actieve carnavalsvereniging De Oeletoeters deelde mee dat hij aan het eind van dit carnavalsseizoen terug zal treden als preses.





Eddy Mensink neemt afscheid als voorzitter

Vanmiddag is de grote carnavalsoptocht in de binnenstad van Sneek met meer dan 40 praalwagens.

Fotograaf Jan Douwe Gorter was aanwezig om het een en ander in beeld te brengen.
 
5 febrewary om 20:09
 
Oardeel self mar! Jum kanne ok gewoan sin...

 
5 febrewary om 18:32
 
Tadek is un baas!!





Wie? Tadek Solarz! Hij skrift prachtege blogs over marketing, communicatie, positioneren en dingen die me opvallen. Ik lees dy blogs graach, omdat se der toe don. Lees befoarbeld mar us wat hij skreef over dat der nauleks un relasy is tussen ut ferdwinen fan winkel fierkante meters en de online retail.

Drie jaar geleden werd de stelling geponeerd dat binnen vier jaar een op de drie winkels zou verdwijnen. De realiteit is dat in de detailhandel in ruim 2,5 jaar tijd 2581 winkels zijn verdwenen, aldus de retailspecialist Paul Moers. Kijken we naar de afgelopen tien jaar, dan zien we dat bij elkaar circa 5000 winkels in de detailhandel uit de voorraad zijn gegaan: 5% in tien jaar. Dat is een gemiddelde van 500 per jaar. Bron De Financile Telegraaf.

Hans van Tellingen heeft samen met Gerard Zandbergen (van Locatus) en Joost de Baaij (van Syntrus Achmea Real Estate & Finance) zijn twijfels uitgesproken over de online omzetaandelen. Het netto aantal vierkante meters winkelruimte blijft ongeveer hetzelfde. 95% van alle consumentenbestedingen vindt plaats in de fysieke winkel. Het netto metrage aan winkelruimte blijft ook in de toekomst ongeveer hetzelfde.

Er gaan helemaal geen 30.000 winkels verdwijnen. Volgens onderzoeksbureau Locatus is de leegstand vorig jaar opgelopen tot ruim 7%. Dat cijfer klopt. Het wegvallen van winkelruimte op minder geliefde locaties wordt vaak volledig gecompenseerd door de aanwas van nieuwe ruimte in populaire gebieden. Volgens Hans van tellingen vindt er een reshuffling plaats, maar netto houden we ongeveer dezelfde vierkante meters winkelruimte over als vroeger. Bron Shoppermarketing

Hoe langer je er over nadenkt hoe duidelijker het wordt dat het internet niet alleen zijn eigen verhalen creert maar die ook in stand houdt en voedt. Er is geen aanwijsbare relatie tussen het verdwijnen van winkel vierkante meters en het online shoppen. Alsof de impact van een Bol.com, Zalando of Coolblue de ontwikkelingen van ketens als Primark, Action of de Zara teniet kunnen doen. Ketens die sneller groeien en meer winst genereren dan hun online opponenten. Alsof de opkomst van online partijen als thuisbezorgd.nl of booking.com invloed zouden hebben op de winkel vierkante meter ontwikkelingen.

Als het puntje bij paaltje komt, blijkt er van afname van winkel vierkante meters nauwelijks sprake. De vierkante meters die verdwenen passen eerder in een beeld van mismanagement, overbewinkeling, onrealistische huurprijzen en gebrek aan koopkracht dan aan een gevolg van de online ontwikkelingen. De teloorgang van de kritische journalistiek zorgt ervoor dat we steeds vaker artikelen lezen die gratis worden aangeleverd met een doel of een belang. Dat heeft gevolgen die niet te overzien zijn.

Brn: http://tadeksolarz.blogspot.nl
 
4 febrewary om 18:17
 
Kroechlope





Simon Carmiggelt mocht ut graach don: kroechlope om dr ferflgens de moaiste ferhalen op te tekenen. 'Kursiefjes' noemde Carmiggelt dy stukjes. Razend knap hoe't hij dat op papier kreech. Foar ut skriven fan de rbryk Aan de tap, in Groot Sneek, hew ik ok un legale reden om regelmatech in moaie etalblissementen te kommen. Prate met kroechbazen blift moai om te don.

Werk wil ik ut nyt noemen, ik skrif simpelwech op wat se mij fertelle. Ferder sin ik dan god om mij heen en notear opfallende sake. Ut fototoesteltsje sit ok immer in de bze en komt der t at ik wat moais sin.

Bovenstaande foto w ik jum nyt onthouwe: Vroeger was mijn buik een wasbordtegenwoordig is het meer een droogtrommel! , staat der op een. En dizze is ok nyt snder de noadege selfspot en hmr: Als dombos konden vliegen, dan was het hier n groot vliegveld!

Ik sach dizze tegeltsjewiesheid in de drpskroech fan Sibrandaburen. Nch un paar weekjes geduld hewwe dan kanne jum ut hele ferhaal leze!
 
3 febrewary om 16:37
 
Tom Kant is de naam!





At ik jeugd kan stimuleare, op wat foar gebied dan ok, sal ik dat nyt nalate. Sukrekt ging de deurbel. Un jonge met un blau sprtyf jack inklsyf bontkraagje staat foar de deur. Un su te sin sware sprttas in de haan en op'e ruch un ruchsak. Frisse kp met un paar heldere ogen sin mij recht an. Hij stelt um keurech netsjes foar en fraagt f ik hem ok spnsere wil. 'Hang der fan af wrfoar' antwoard ik. Ik noadech um t in myn werkkamer en fraach wat syn sprt is.





"Ik zit in de selectie van Jong Oranje, van het schaatsen en wij zoeken mensen die ons willen sponsoren. Daarvoor kunt u een bidon kopen. Dat kost 5,99!"

Prachtech! Ik smelt op dizze kouwe febrewarydach foar sufeul sjarme. Sin jum ut al foar jum dat un snotbongel fan SC Heerenveen dy't in Jong Oranje speult bij de deuren langs gaat om un bidon an te prizen?

Fanaf fandaach flch ik Tom Kant, dy't t Amsterdam komt en nou in Heerenveen woant, op'e fot. Dizze jonge komt der wel!

"Volgende week doe ik mee op het NK en moet ik mij zien te plaatsen voor het WK!"

'Gaat dat lukken?'

"Zeker weten!"

'Ik wil nog graag even een foto van jou nemen, mag dat?'

"Ja hoor, geen bezwaar. Wel graag even met een bidon, is mooie reclame!"

Dizze knaap het gyn mediatrening noadech, dizze komt der su wel.




 
2 febrewary om 19:21
 
ZIGGO op ut Groatsaan 7 wurdt prachtech!





Op 15 jannewary skreef ik un blogje over ut Groatsaan nummer 7. Dr het Marieke Agricola har kledingwinkel ZIGGO. Su as bekend wurdt dizze winkel ferboud inoude autentieke styl. Bestuurslid fan Oud Sneek en arsjitekt Dirk Schild wurdde deur Marieke in de arm nomen en boubedrif Koster t Sneek is druk bezech met de ferbouwing. Un kleine update met twee foto's om sin te laten hoe fraai alles wurdt. Dy mannen fan Koster binne krekt tovenaars! Wat wurdt dit moai!



 
2 febrewary om 17:25
 
Slope & bouwe





Ut hoart bij un stad, slope en bouwe. Wat in myn jongesjaren nch nieuwbou was, wurdt fandaach wear sloopt. Ut is nyt anders. Su gaan sukke dingen ( andere dingen gaan wear anders nou?! ) Op ut terrein dr't froeger de woaninkjes an ut Tranendal stonden ( ik hew ut su nch metmaakt) en later un freeslek lelek kantoargebou ( o.a. belastingen ) wurdt momenteel druk sloopt deur de mannen ( ik hew fanmiddach gyn frouwen sin ) fan Van der Wal. Op ut plak komme seniorewoanings. Sin foar ferdere info op de site fan Groot Sneek.

Philadelphia op ut plak fan'e GvP





Dr't ik froeger op ut skoalplein fan de Groen van Prinsterer speulde en un moai skoaltntsje had, wurdt wear bout. De skoal is ferdwenen en komt op dat plak noait mear teruch ( in myn dromen nch regelmatech ) mar ik hew der frede met.

Hier ferrize woaningen foar de Stichting Philadelphia. Tch sal hier in de nieuwe woaningen de herinnering an myn lagere skoal blive at ut muurrelif fan Cobie Doevendans teruchplaatst wurdt!
 
2 febrewary om 17:22
 
Sara Kroos in Theater Sneek toch geannuleerd





Ok ik had un kaartsje kocht foar de foarstelling fan Sara Kroos. Gaat dus foarlopech nyt deur. Ferstandech beslt Sara! En teraard beterskap wnst. Un sabbatical ( lees de bibel der mar op na ! ) is su gek nch nyt!

De voorstelling Doorgefokt van Sara Kroos van zondag 14 februari in Theater Sneek is toch geannuleerd. Dit wegens oververmoeidheid. Gelukkig is er al een nieuwe datum vastgelegd: vrijdag 30 september 2016 om 20:15 uur. De gekochte kaarten en gereserveerde plaatsen blijven geldig voor de nieuwe datum.

Eerder meldde Theater Sneek dat de voorstelling vooralsnog gewoon door zou gaan, maar op doktersadvies is ook de speeldatum in Sneek gecanceld. Sara: Het spijt me voor iedereen die een kaartje heeft voor de komende weken voor mijn voorstelling, maar ik moet even een pas op de plaats maken. Wanneer mijn vermoeidheid overgaat in een burn-out ben ik verder van huis en dat wil ik uiteraard heel graag voorkomen. Ik ga ervoor om er over een aantal weken weer te zijn.
 
1 febrewary om 17:52
 
Un onbekende Liwwarder??





Nyt dat ik nou sufeul met dy lui hew t dat plakje ten noarden fan Goutum, mar dr gaat ut even nyt om. Ik hew al jaren un oud kykje in myn besit met drop ut prtret fan un jongeman. Ddelek fan foar de oarlch. Ik hew gyn flau benul hoe't ik her ankommen bin en ik s ok echt nyt wete wie't dit is. Stel je nou us foar dat der aansens een is dy't seit: 'oh dat is...'





Op'e achterkant fan ut fotokaartsje staat reklame fan de fotograaf t 058. Wel moai trouwens!