Vormgeving en realisatie: MyriadM
  dagboek > overzicht
Dagboek ˛ktober 2015
 
9 ˛ktober om 16:58
 
Back home na kleurrike dagen! 
7 ˛ktober om 09:45
 
Go!! 
6 ˛ktober om 15:50
 
Un kollum fan pastoar Peter van der Weide

Pastoar Peter van der Weide het fandaach de f˛lgende kollum in ut Friesch Dagblad:


VAN JE FAMILIE MOET JE HET MAAR HEBBEN

Op zaterdag 2 oktober vond in de St. Martinuskerk te Sneek een bijzondere viering plaats in het kader van de familie reŘnie van de familie Poiesz. Zoĺn 450 mensen vulden de Martinuskerk als begin van een prachtige dag waarop ruim 550 familieleden elkaar hebben ontmoet. Ik begon de preek met de mededeling: ôVan wie binne jou der een?ö Waarop gelijk geroezemoes ontstond en dat was nu juist de bedoeling.

Het was in het jaar 1820 dat Johann Bernard Poiesz, koopman van beroep en wonend te IbbenbŘren, met zijn vrouw Anna Maria Schulte en drie kinderen naar Nederland kwam en zich in Sneek vestigde. Daar werden nog vier kinderen geboren. Vanuit Sneek trok Johann van markt tot markt en bezocht kermissen in de wijde omgeving. Het was geen gemakkelijke tijd en de twee jongste kinderen stierven toen ze drie jaar waren. Deze immigratie was dan ook niet ingegeven door weelde.

Het lijkt veel op wat we vandaag de dag meemaken met al die vluchtelingen op zoek naar veiligheid, een nieuwe toekomst en het land van melk en honing. Daarbij zullen vast geen mensen bij zijn die de naam Poiesz dragen, maar dat ze net hun voorvaderen alles achter laten om op zoek te gaan naar het ware geluk, daarmee zijn ze wel met hun voorvaderen verbonden.

Sinds het jaar 1820 zijn er van de familie Poiesz afstammelingen te vinden tot in AustraliŰ en in andere continenten en dat geeft mooi weer dat ieder mens recht heeft op een plekje onder zon en dat er door hard werken en bezieling veel tot stand kan worden gebracht.

Wat is dat eigenlijk een familie? Volgens de dikke van Dalen is het een geheel der bloedverwanten van dezelfde naam. Wat zegt het vandaag de dag nog, lid van een familie zijn? Een bekend spreekwoord zegt: ôVan je familie moet je het maar hebben!ö En een ander: ôMet je familie kun je wandelen, maar niet handelen. Vanuit de christelijk geloofovertuiging wordt duidelijk dat ôfamilieö en afkomst belangrijk zijn en dat je afkomst je kan verraden in de goede en slechte zin van het woord. Zo wordt duidelijk dat lid zijn van een familie een gegeven is, maar dat je wel iets moet doen om de familieband te onderhouden.

Op donderdag 24 september j.l. vond in de Bonifatiuskerk te Leeuwarden een bijeenkomst plaats georganiseerd door Solidair Friesland en Kleurrijk Friesland met als thema: ôFlechtelingen wolkom!ö Wat kunnen we als leden van de ene mensenfamilie betekenen voor de vluchtelingen? Er is op dit gebied reeds veel ervaring en kennis aanwezig, maar als daarbij de wil komt om het ook echt te doen, dan kan er heel veel.

Als een familie reŘnie zoals afgelopen zaterdag kan slagen, dan kan er meer. Daarbij kan de vraag: ôFan wie binne jou der eenö, ons vast terug brengen bij onze eigen wortels en de geest die ons leven mag dragen.

Pastoor Peter van der Weide

Op de foto: Poiesz-reŘnisten onderwech fan de kerk naar ut teater!
 
5 ˛ktober om 15:15
 
Power Frouwen

In ut MKB fan Sneek binne de laaste tiid un antal powerfrouwen goŰd bezech. Frouwen dy't mekaar wŕr't mogelek steune en helpe, stimuleare en anfitere. Een fan dy keigoeie frouwen is Marieke Agricola.

WoŰnsdach a.s. fiere Marieke en Anita & Mariska ut earste lustrum fan hun kledingwinkel Ziggo Fashion op ut Groatsaan. Fan harte!!

Hierbij de fleurege mailing dy't Ziggo ˙tgaan laat:


Dag lieve mensen,

Woensdag 7 Oktober bestaat Ziggo Fashion alweer 5 jaar waar wij reuze trots op zijn!!Wat hebben we al 5 jaar mogen genieten van jullie lieve mensen......en wat hopen wij dat er nog vele vele jaren zullen volgen.
Zonder jullie waren wij er niet meer geweest.....en wat zijn wij jullie dankbaar. Elke dag gaan wij met plezier naar " het winkeltje" toe en maken er een feestje van,
want zo ervaren wij een dag bij Ziggo Fashion!!!
5 prachtige jaren waar wij as woensdag zeker even bij stil staan. Deze dag willen wij daarom ook niet zomaar voorbij laten gaan. Dit willen wij samen met jullie vieren.

Deze feestelijke dag zijn wij extra lang open van 10.00 tot 21.00 zodat jullie allemaal in de gelegenheid worden gesteld om langs te komen en dit met ons te vieren.
Overdag staat er heerlijke koffie of thee met allemaal lekkernijen van " Bakkerij Posthuma " van het Sint Antoniusplein 37 uit Sneek voor jullie klaar.'s Avonds vanaf 18.30 hebben we een heerlijke biologische proeverij
van " Natuurlijk Bij Agnes " uit de Wijde Noorderhorne 14 A uit Sneek.

Voor elke betalende klant staat er een goed gevulde goodybag klaar met een cadeau. Ook kunnen jullie een slinger geven aan het draaiend rad waar prachtige prijzen zijn te winnen.
Om maar even wat te noemen , Ilse Jacobsen laarzen, beathypakket van Ilse Jacobsen,een clutch van Legend, gewatteerde jacks van Sparkz, oorbellen van HINTH, panty's van Sneaky Fox, sokken van Ballonet's sleutelhangers van HI-DI-HI, gave mokken van Who,s That Girl, bekers voor onderweg van Pepe Jeans, sportflessen van Bench,handwarmers van LIEN, proefsessie van Easyslim.

Maar wat helemaal te gek is.....aan het eind van de avond trekken wij 3 winnaars uit de pot die van top tot teen helmaal in het nieuw worden gestoken door Ichi, B Young of Who,s That Girl.

Deze dag wil jij toch niet misssen......!!

We zien jullie graag as woensdag tussen 10.00 en 21.00.

Liefs Marieke , Anita en Mariska Ziggo Fashion Grootzand 7 Sneek
 
4 ˛ktober om 11:50
 
Earste saterdach in ˛ktober

"Ik vind dat de Sneekweek dit jaar wel erg lang duurt...", sei Waterpoartsgrachbewoaner Ko Smorenburg gistermiddach met un fette glimlach. Op dat moment ging ut ene na ut andere dweil˛rkest foarbij nadat se op de foto set waren bij de Waterpoart.

De hele stad br˙sde en swingde op de fleurege toanen fan de 28 dweil˛rkesten dy't overal ˙t ut laan fut kwamen. Un fantastise sfear onder ideale wearsomstandechheden.

Wat un perfekte ˛rganisasy, wat un geweldege Sneekreklame was dizze fierde edisy fan ut dweil˛rkestenfestival. Wat trekt su'n evenement un f˛lk naar de stad. Pure Sneekpromoasy! Op Face Book fliŰge de moaiste foto's en filmkes fan ut evenement foarbij. Opfallend feul stadsfotografen sochten ut hogerop om ut e.e.a. fast te lŕgen.

Ok ik skoat, sittend fanaf ut terras bij Onder de Linden un groat antal foto's fan˙t de heup.

Gister was der ok n˛ch us de Groate Poiesz-reŘny met mear as 500 deelnimmers. Ok un geweldech feest, met un mis in de RK kerk ( wŕr anders nou?! ) un revu in ut Teater an de Westersingel en dŕrna stampp˛tbuffet en groat feest bij Van der Valk.

Ut geelswart fan Sneek skitterde in un ˛ktobersontsje! Op sukke dagen is Sneek een groate family:

Laaste foto fan Nico Altenburg
 
3 ˛ktober om 13:54
 
Ikoan fan'e stad!Beelden fan Fokko Dam
 
3 ˛ktober om 12:29
 
SNEEKER DWEILDACH is los!!

Onder un staalblauwe hemel met un ˙tbundege ˛ktoberson is sukrekt de Sneeker Dweildag 2015 opend in de Marktstraat. Wat un fantastise sfear is der nou al in de stad. Ut hele sentrum br˙st. Hulde an al dy frijwilligers en nou binne we n˛ch mar amper los.

De paparazzi fan Sneek d˙ke op ˙t alle hoeken en gaten. Illustere duo's begeleide de m˙zikanten. K˛rtom feest in oktober en dat is wat anders as un namaak Oktoberfest! 
2 ˛ktober om 17:13
 
Froeger de onbegrypleke woarden Eben HaŰzer...

Fiel mij fanmiddach foar ut earst op an de gevel fan 'myn' Eben HaŰzerskoal. Dŕr't froeger de onbegrypleke woarden Eben HaŰzer pronkten staat nou te lezen dat ut Cultureel Kwartier Atrium Kunstencentrum hyt. Ik fyn ut prachtech! 
1 ˛ktober om 18:01
 
Ondertussen in de Skarnestraat!