dagboek > overzicht
Dagboek november 2013Bekiek hele maand 
 
2 november om 17:00
 
Allersielen ut feest fan alle sielen





De aflopen weken kreech ik regelmatech fan myn Roomse frynden en fryndinnen te horen dat se un kearske foar mij anstoken hadden. Oprecht. Ik fyn suks moai en ut is betekenisfol, ut doët der toe. Krekt trouwens as al dy moaie beterskapskaarten. Social media doët de rest.

Un kearske foar un sike-één opsteke is un moai RK gebaar: geve letterlek ferlichting!

Fandaach is ut Allersielen, by útstek un RK feest węrbij’t op tema’s as stervelekheid, doad en ut laaste oardeel wezen wurdt. As klein protestant jonkje fon ik dat altyd mar un akelege gedachte, dat der suks as un hel was. Om over ut fagefuur en de bútenste dústernis nňch mar te swijgen. Gelukkech hewwe myn ouwelui mij der noait bang met maakt. Offisjeel wurdt in de Protestantse kerken Allersielen nyt fierd, omdat se de lear fan ut fagefuur ontkent.

Datselde fagefuur sú fňlgens de katolike lear omskreven wurde kanne as ut foarpňrtaal fan de hemel.
Dęr mutte de sielen afwachte ňf se naar de hemel gaan ňf de hel. In ut fagefuur binne wel pinigingen mar nyt su wreed en heftech as in de hel want dęr is de duvel de baas. At je un hele minne hoan weest hewwe op aarde dan súden je naar de hel gaan.

Deur un kearske an te steken probeare de levende gelovege minsen de skulden fan de overledenen te ferlichten. Moai gebaar! Mar omdat ik nyt in hel en fagefuur loof, fier ik gyn Allersielen.

Trouwens hoefeul RK frynden en fryndinnen súden de betekenis fan ut Allersielenfeest ( nňch) wete? At der hier in Sneek spesifieke tradisy’s om Allersielen binne, dan hoar ik dat graach!

UPDATE

Dizze info haal ik fan de site fan de RK Sneek:

In onze parochie zijn er twee Allerzielenvieringen. Op zaterdag 2 november om 09.00 uur in de kapel van het RK kerkhof met aansluitend koffiedrinken in huize Fijlstra. Na deze Eucharistieviering zullen de graven worden gezegend door ondergetekende. Wilt u nog graag een intentie opgeven voor deze viering neem die dan mee, of doe nog even een briefje in de brievenbus van de pastorie.

Op zondag 3 november is om 11.00 uur de Allerzielenviering in de Sint Martinuskerk. Als het goed is hebben alle nabestaanden van degenen die overleden zijn tussen 2 november 2012 en 2 november 2013 en waarvan het gedachteniskruisje in de kerk hangt een uitnodiging ontvangen om deze viering bij te wonen. Na de viering wordt hen het gedachteniskruisje aangereikt. Tijdens deze Eucharistieviering is er ook Kinderwoorddienst en na afloop gelegenheid tot ontmoeting in het Sint Martinushuis.

Pastoor Peter van der Weide

Werkgroep Verliesverwerking “Omzien naar Elkaar”