dagboek > overzicht
Dagboek november 2010Bekiek hele maand 
 
30 november om 19:44
 
Reaksy fan Andries Ekhart






Adries Ekhart reageart fandaach met de fňlgende reaksy op de gemeenteraadsferkięzings analize fan Hopperus Buma.
Hierbij:


Geachte redactie, geachte Hopperus Buma,

Een bekend Sneker gezegde luidt: "Het mooiste van Leeuwarden is de trein naar Sneek en dan bij voorkeur een enkele reis! Het artikel in Liwadders van 27 november jl. is voor mij echter aanleiding om nu maar eens voor retourtje te kiezen. Vandaar deze mail.
Want immers het artikel: Verkiezingen in ZW-Friesland mislukt deugt werkelijk van geen kant. Typisch een voorbeeld van selectieve waarneming en cognitieve dissonantie! Simpel gezegd: alleen dat zien wat je wilt zien, dat horen wat je wilt horen en dat geloven wat je wilt geloven.
Ik zal me beperken tot de opmerkingen die over mij als lijsttrekker van de PvdA zijn gemaakt omdat ik er vanuit ga dat de andere in dit artikel genoemde personen of partijen zelf mans genoeg zijn om te reageren of juist niet te reageren op deze politieke "analyse".

Ik zou de media de schuld hebben gegeven. En specifiek het lijsttrekkersdebat zoals dat georganiseerd was door Omrop Fryslan. Dat laatste klopt. Ik vind de wijze waarop de Omrop inhoud meende te moeten geven aan wat werd aangekondigd als het "Grote Lijsttrekkersdebat" van een bedroevend niveau. Stellingen als de herindeling is de bevolking door de strot geduwd, de stad gaat het platteland overheersen en de voorzieningen zullen verdwijnen maakten een echte discussie vrijwel onmogelijk. Voor de vraag wat wil je bereiken in de nieuwe gemeente was geen ruimte.
Maar wat mij nog meer stoorde was dat de lijsttrekkers van te voren geinstrueerd werden om elkaar vooral in de rede te vallen en mocht dat niet lukken te zwaaien met armen en benen of andere misbaar te maken. Eric Ennema zou daar dan adequaat op reageren. Het moest immers een levendig debat worden!
Na afloop van dit debat hebben vrijwel alle lijsttrekkers(en niet alleen die van de PvdA) hun ongenoegen uitgesproken over de manier waarop het debat geleid was en over de inhoud van het debat. En sorry, niet reageren omdat we de Omrop later weer nodig hebben is voor mij geen reden om dat nu niet te doen. Bij thuiskomst merkte mijn vrouw op: "het was omdat jij er aan meedeed, anders had ik de TV uitgedaan".
Postieve media-aandacht was er ook, zelfs van Omrop Fryslan,. Prima minidebatjes van en met Rene Koster op de radio,
Het eerste lijsttrekkers onder leiding van Henk van der Veer, uitgezonden door GPTV en het debat uitgezonden door de nieuwe omroep SWF-lokaal het debat in IJlst van de Leeuwarder Courant en de bijeenkomsten over cultuur, onderwijs en aanval op de armoede waren van een aanzienlijk hoger niveau dan de wanvertoning bij de Omrop. Dit telde zeker ook voor het WMO-debat georganiseerd door het WMO-platform o.l.v Klaas Jansma of het debat georganiseerd door de dorpsbelangen van Heeg o.l.v Eelke Lok. Debatten die niet alleen over het verleden, maar ook over de toekomst gingen.

Bedroevend was inderdaad de veel te lage opkomst. Ik ben daar echt van geschrokken. En je er vanaf maken met dat het vrij standaard is bij herindelingsverkiezingen of het interesseert de mensen niet zijn mij te kort door de bocht. Ik hoop dat de nieuwe gemeenteraad raadsbreed aan de slag gaat om de burger bij de politiek te betrekken, hoe moeilijk dat ook is. De PvdA zal daarin het voortouw nemen. En daar ben ik van overtuigd, meerdere partijen zullen zich daarbij aansluiten of zelf met initiatieven komen. Ook daar heeft de bevolking recht op.

Tot zover mijn reactie op het artikel van junior medewerker Hopperus Buma van het Observatorium Politiek Leeuwarden. Wellicht voelen anderen zich ook geroepen om te reageren. Of nog beter waarom organiseert het Observatorium zelf niet een debat. Eric Ennema mag het van mij wel leiden. Ook hij verdient tenslotte een herkansing. .
Het mag wat mij betreft wel in Leeuwarden. Ik neem wel een retourtje!


Andries Ekhart