dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2009Bekiek hele maand 
 
28 febrewary om 10:16
 
Sneker Kulinêre Elfstedentòcht groat súkses





At ut an de òrganisatoren fan Stichting Uit in Sneek leit, komt der folgend jaar un tweede edisy fan de kulinêre Elfstedentòcht. “ De lêste freed yn febrewaris liket my in geskikte dei ta om soks op’e nij te dwaan, ” su liet bestuurslid Anne Wind fan Onder de Linden wete. Ok foarsitter Jan van Omme, útbater fan de Ierse Pub, was laaiend entûsiast over ut kulinêre festijn: “ Ut is grandioas!”

En ik kan nyt anders sêge dat beide horekaondernimmers fertolke wat wij as ervaringsdeskundegen gisteravend metmaakten. Un hearlek ontspannen tòcht langs 11 Sneker horekagelegenheden dy’t stuk foar stuk hun beste kulinêre beentje foarsetten. Un ferslach.

Tegare met Janneke hew ik oupraten om met Stoffel B. en Tom H. de tòcht te doën. We wachte mekaar op ut Groatsaan op. Op oans startkaart staat ’t Vaticaan as earste op it menu. Els P., direkteur fan de Sneker VVV wacht op har Jan dy’t de kaarten thús lêge laten het. Els skúft as notoire swartrider bij oans an tafel.





Sjoerd Schot: suks wille je nyt misse!

De patron fan ’t Vaticaan, Sjoerd Schot, is krekt teruch út de Joe Es Ee. Ondanks un jetlagje wil hij ut evenement nyt misse. De brúnferbrande horekaman ontfangt oans gastfrij. We krije un hearlek stukje Sneker flees ( ‘ fan slager Anne de Vries ’ ) foarskoateld. Rollade met knolselderij. At dit ut foarspel fan de avend is dan staat oans nòch wat te wachten. Ondertussen is Jan ok binnen, met ut swit op’e kòp dat wel. We gaan met syn sessen ferder naar De Verandering, úteraard met un handtekening fan de Paus op oans deelnimmerskaartsje.





Ergens in ut halfdúster fan De Verandering swaait Symon oans út.

In De Verandering likke we oans de fingers ou at we ut paddestoëltaartsje met tomaat, morzarella en oregano naar binnenwerkt hewwe. Bysonder smaakfol. Ut meiske dat oans bedient mach ok ut stempel sette. Se doët dit op un hele sjarmante manier: “ Het stempel is 4 kear zo groot als het kaartje, zal ik hem er maar op rammen?! ” Dou ramst mar raak kyn, we hewwe hearlek eten. Midden in de saak, fanachter de tap swaait eigenaar Symon oans frolek toe.





Rob Hopster, jong en dynamys en prima gasthear: su'n jonge gunne je alle súkses!

We lope un fijf minútsje deur de regen en opene de deur bij Nieuw Hanenburg. Gastfrij as hij is staat de jonge útbater fan ut etablissement, Rob Hopster, oans al op te wachten. Hij is druk bezech om ferskillende gerechten klaar te maken. Der sitte ok genoech nyt-Elfsteden eters in de saak. Wat un súper entûsiaste kearel is dy Rob tòch. Hij set oans Wentelteefjes fan Frys súkerbroad foar, met ies en eventjes later serveart hij der eigenhandech selfmaakte slachroom bij. Un Juttersbitter foar wie der sin in het.





Lache bij Texas!

Op naar de Texas Steak. Gang is alles. We sitte nòch mar amper òf we krije un halve sparerib en un amuze inklúsyf Frysk Flachje. “ Het gaat hier om het vlees hè ”, seit Jan met overdúdelek Groanings aksent. Het witte plastik fòrkje werkt un bitsje op de lachspieren.





Berend: reklame maken voor de Sneker horeka!

Berend fan Grieks restaurant Zorba staat oans al op te wachten as wij om eksakt 19.40 de drempel fan syn restaurant overstappe. Lamskabab, Zigares en Giros ( gyn flau benul òf ik dizze Griekse spesialiteiten wel goëd skriëf ) krije we fan dizze Sneker horeka-ondernimmer. “ Je krijgt vanavond de kans om je eigen zaak te profileren. Het gaat me niet om uit de kosten te komen maar ik wil puur reclame voor mijn keuken maken”, su laat Berend mij wete. Hij slaagt der rúmskoats in. Wear teruch naar de Marktstraat.





Hotel De Wijnberg

Bij Hotel de Wijnberg staat de deur open. Gamba’s in maskaponesaus, sjampijontjses en oliven in un moai klein pòtsje magge we leech lepele. We doën ut graach. Ik drink der un waterke bij, ut mut nyt un súperij wurde nou?!





Koek en Sopy bij de Ierse Pub

Bij de Irish Pub staat un heuse Koek en Sopy. Jan van Omme pakt goed út. Nadat we stempeld hewwe krije we un Bearinneburg fan de Weduwe Joustra. En wat heel aardech en orizjineel is, un Noodrantsoen fan dyselde Weduwe. Wie sin het an glühwein en/òf un stukje koek kan hier ok terecht.





Leny Wind-Bolhuis het un heuse stempelpòst in har restaurant.

Op naar Onder de Linden. Dit restaurant ferdiënt wat mij betreft tegare met de Ierse Pub de orizjinaliteitspries. Der is un échte stempelpòst met dêrop ut menu: Suurkoalstampòtsje omwikkelt met katenspek, un stukje rookwurst en un glaaske witte wyn. Ut smaakt foartreffelek. Leny set tròts de stempels. Hier wil un mins wel wear us teruchkomme.





Arjen Rusticus: fanmòrren swommen se nòch!

Na un paar stappen gaan we de Walrus binnen. Ut is onfoarstelber hoe druk dat dit restaurant ut het. Ut sit der werklek stamp en de stampfol. Gelukkech is der plak foar de kulinêre lopers reserveard. Bas Hollenberg en Arjen Rusticus staan oans al lachend op te wachten. Un ploegje ‘waarm mielrinders’ dat oans foar is geeft un waarskúwing. “ Jim mutte om de fingers denke ”. En inderdaad ut gerecht dat de Walrus oans foartovert slaat alles: un rikke iel! Bij ut anskouwen fan dizze delikatesse loopt mij ut water om de moan. Fanmòrren swom y nòch, nou leit de paling op myn bòrd. Nee, ik bin gyn fegetarieër. Ik peuzel ut beestje met genoegen op.





Sineze karakters as stempel

Dan naar Sing King Ling. De bediening fan ut ouste Sneker Sinees Restaurant is as altyd fleurech en op skik. Fine ut ok helemaal nyt erch dat ik de loempia’s, de kypfleugeltjes ( “ dy binne écht lekker jong ”, laat Stuf mij wete )en andere Sineze gerechten staan laat. Geef mij mar un bakje Sineze tee, dêr swemt ut palinkje even later in. Ik mut der trouwens nyt an denke hoe’t ut dêr fan binnen allemaal útsiet.





De hele ploech op pòrtret: ut is ok un sosjaal gebeuren ( nou ja...) su'n Kulinêre Elfstedentòcht

Ut laaste kulinêre pleisterplak dat we andoën is De Lachende Koe: It giet oan, staat der op ut skoalbòrd. We krije mosterdsoep met stukjes salm. Oans earste kulinêre Elfstedentòcht sit der op. We gaan met de hele ploech naar de Walrus dêr’t de band “ T'Dakkerraf ” un soarte fan après ski fersòrgd.





T'Dakkerraf in de Walrus

Ik skat dat dêr su'n 100 fan de 200 deelnimmers op oukomme. Fraach nyt hoe’t ut kan, mar ik staan ok nòch op de daansfloer te swingen. De kaloriën fliëge der al wear ou. Even na ut middennachtelek uur gaan we foldaan naar hús. Ut het un prachtavend weest. We hewwe oans earste Elfstedentòcht der op sitten! Spitech dat ik gyn bewys hew, nou ja de foto’s en un folle stempelkaart dan.





Dy andere burgemeester fan Sneek ontfangt oans an de finish!