dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2024Bekiek hele maand 
 
16 febrewary om 18:57
 
Lekker bezech weest





De oulopen week wear lekker bezech weest. Soms amper tiid om ut digitale dachboek bij te houwen om te notearen wat ik allemaal útspook.
Su was ik disse week op’e Simmerdyk nummer 2. Dęr was de KfdK, Arno Brok ok. En dit deed hij dęr:

SNEEK- Commissaris van de Koning Arno Brok heeft vanmiddag de 2de studiolocatie van de Christelijk Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) in Sneek geopend. De CBB die als doel heeft lectuur beschikbaar te maken voor mensen met een leesbeperking. Dat kan een visuele beperking zijn, maar bijvoorbeeld ook dyslexie of een motorische beperking.

Naast de Commissaris waren ook burgemeester Jannewietske de Vries én Harry Wierda aanwezig toen de heer Brok het lintje doorknipte en de tweede studio officieel geopend werd. Wierda is al 38 jaar de ‘technische man’ ( opnametechnicus) die de vele vrijwilligers met raad en daad terzijde staat als de teksten van Friese boeken worden ingesproken.

Door de tweede studioruimte in het pand aan de Simmerdyk 2, is er sinds vandaag meer ruimte om vrijwillige ‘inlezers’ in te laten stromen. Zodoende kunnen er meer Friese teksten worden ingesproken. De Commissaris las vanmiddag een gedicht van Tsjębbe Hettinga (die zelf een oogziekte had) voor en gaf aan dat hij dat toch ‘bęst wol in bytsje spannend fűn’. Geen wonder dat Brok het gedicht ‘foar de twadde kear foarlęze woe’. Want ‘it moat wol goed!’

In Sneek 250 vrijwillige inlezers

In Nederland zijn er ongeveer 250.000 mensen die blind of slechtziend zijn, zij kunnen niet op de gebruikelijke manier lezen. Deze groep is afhankelijk van boeken in brailleschrift, grootletterboeken of audioboeken. De landelijke collectie van die audioboeken zit in Den Haag. Zo’n 55.000 mensen, die lid zijn, maken gebruik van de faciliteiten van ‘passend lezen’.

Daar zijn zowel Nederlands- en Friestalige boeken aanwezig. In Sneek wordt de Friese taal ingelezen, iets dat gedaan wordt met behulp van 250 vrijwilligers. Zij lezen naast boeken ook kranten en tijdschriften in.