dagboek > overzicht
Dagboek júny 2023Bekiek hele maand 
 
25 júny om 12:13
 
Emotionele onthulling plaquette ter nagedachtenis van de
‘voetbalrazzia’ in mei 1944





SNEEK- Gisteravond vond op het Sportpark Leeuwarderweg in Sneek een unieke voetbalwedstrijd plaats. Een Sneker stadselftal nam het op tegen een selectie die is geformeerd uit zeven Leeuwarder clubs. De uitslag, 3-7, was bijzaak. Hoogtepunt van de avond was de onthulling van de plaquette ter nagedachtenis van de ‘voetbalrazzia’ in mei 1944.

Emotioneel





Deze bijzondere wedstrijd stond al gepland voor juni 2020, maar kon toen niet plaatsvinden vanwege de coronacrisis. Het duel was destijds gekoppeld aan de onthulling van de plaquette, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ‘voetbalrazzia’ in mei 1944. Over die gebeurtenissen is het boek ’21 man’ geschreven door oud-Sneker Peter van de Meeren. Daarvan is de volledige eerste druk (2000 exemplaren) verkocht, hetgeen ertoe heeft geleid dat een flink deel van de opbrengst kon worden geschonken aan het restauratiefonds voor het monumentale tribunegebouw op genoemd Sportpark.

De emotionele onthulling van de fraaie plaquette werd gedaan door Gerben Bakker en Auke van Netten, nabestaanden van de families Bakker en Rienstra.

Johannes Bakker en Willem Rienstra hebben de razzia op 21 mei met hun leven moeten bekomen.