dagboek > overzicht
Dagboek april 2021Bekiek hele maand 
 
22 april om 19:21
 
Ut dubbeltsje fan Van Haersma Buma





In de papieren GrootSneek staat altyd un editorial, un foarwoardsje. Bij ut skriëven dęrfan pas ik mij faak an bij de tiid fan ut jaar, in dit gefal dy fan april/mei.

Ut onderstaande skreef ik foar dizze útgave:

'Het dubbeltje van burgemeester Van Haersma Buma'

Het ontroerde mij, toen de camera op de stropdas van Sybrand van Haersma Buma inzoomde. Het uitgezaagde dubbeltje van Koningin Wilhelmina kwam vol in beeld. De burgemeester van Leeuwarden hield een toespraak over vrijheid en refereerde aan zijn grootvader Sijbrand Marinus van Haersma Buma. Op 3 februari 1941 belegde de bezetter een bijeenkomst in Leeuwarden, waarbij de burgemeesters en de gemeentelijke politiechefs aanwezig moesten zijn. Na afloop werd Van Haersma Buma, burgemeester van Wijmbritseradeel, gearresteerd.

Omdat hij een uitgezaagd koaninginnekňpke op zijn revers droeg.

Eind februari moest hij zich verantwoorden voor een Duitse instantie in Den Haag. Van Haersma Buma weigerde een verklaring te ondertekenen, waarin stond dat hij de beeltenis van zijn ‘ehemalige Köningin’ had gedragen en daar afstand van nam. Vervolgens werd hij uit zijn burgemeestersambt ontheven. Toen hij op 7 mei 1941 clandestien een vergadering van burgemeester en wethouders bijwoonde werd hij gearresteerd en via ‘Het Oranjehotel’ in Scheveningen werd hij overgebracht naar Kamp Amersfoort. Vervolgens werd Van Haersma Buma weggevoerd naar concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 11 december 1942 overleed. Hij mocht maar 38 jaar worden.

Dat verhaal vertelde zijn kleinkind, het speldje van grootvader op de stropdas. Niet om er mee te pronken, verre van dat. “Als kind werd ons altijd ingepeperd dat mijn grootvader geen held was, maar gewoon zijn plicht deed”, vertelde Sybrand van Haersma Buma. Van heldendom was geen sprake, maar zo vanzelfsprekend waren die oorlogskeuzen niet.

Nu 75+1 jaar na de bevrijding zijn er jammer genoeg door de coronapandemie nog altijd geen uitbundige bevrijdingsfestiviteiten. Gelukkig hebben wij onze échte vrijheid nog altijd, al willen sommige groeperingen ons laten geloven dat het niet zo is.

Deze nieuwe uitgave van GrootSneek is in alle vrijheid geschreven, een feel-good-magazine op krantenpapier. Niet te verwarren met papieren nieuwsbladen (al plaatsen wij nieuwtjes maar wat graag!) die momenteel dreigen te verdwijnen. Een enorme verschraling van het lokale medialandschap dreigt. Op onze website(s) komen wij dagelijks met het laatste digitale nieuws, in deze krant staan de (achtergrond) verhalen. Geniet er maar weer van!