dagboek > overzicht
Dagboek april 2021Bekiek hele maand 
 
17 april om 19:40
 
Altyd wear oarlòch in april





Ik ontkom der nyt an. In april/mei bin ik altyd druk met geskiedenis. Histoary over de Tweede Weareldoarlòch wel te ferstaan. Fanmòrren un kollum skreven over ut dubbeltsje fan burgemeester Van Haersma Buma, de groatfader de Liwwarder burgerfader. Ut artikel het te maken met WO II. De kollum/editorial komt fòlgende week in de papieren GrootSneek.

Fanmiddach ut earste deel fan un indrukwekkend ferhaal lezen met as titel De doos van Pandora, un seare ‘liefdesbrieven van een kampbeul’. Ut is skreven deur Rik Kuiper en gaat over de beruchte SS’er Willem van der Neut.

Wêr komt myn belangstelling foar gskiedenis wch? Ongetwifeld met de brijlepel ingeven deur myn fader, dy’t ok groate interesse foar histoary had. Mij befoarbeld elke sundachmòrren metnam naar de Algemene Begraafplaats bij oans in de Noorderhoek. Dêr fertelde hij over de geskiedenis fan de minsen dy’t oans foargingen.





Mar de belangstelling het ok seker te maken met meester Theun de Vries fan de Groen van Prinsterer skoal. De man was syn tiid fer foarút en oans skoal was fòlgens mij proefskoal foar studenten ( dy’t toen nòch kwekelingen hiten) fan de Kweekskoal an de Parallelwech.

Dêr waren baasleararen as G. de Jong, M. Baaijens en D.T.E. van der Ploeg druk bezech met hun ‘didactische aanwijzingen voor het geschiedenis- aardrijkskunde- en biologieonderwijs op de basisschool’. Dat sij de ‘lagere skoal’ toen al as ‘basisschool’ betitelen was mear as un detail.

Ik bin der ook seker fan dat met hun ‘moderne’ didaktise anpak fan bovennoemde fakken bij mij de belangstelling foar geskiedenis wekt is. In ut boek un foto, dêr’t op te siën is hoe’t meester de Vries an ut fertellen is.

Mar ok de kleine tentoanstelling over de Tweede Wereldoorlog, ik weet nòch dat ik foedselbonnen met nam foar ‘de tafeltentoonstelling’.

Ut is ondertussen mear as 55 jaar leden!