dagboek > overzicht
Dagboek september 2019Bekiek hele maand 
 
14 september om 21:59
 
Opening cultureel seizoen Súdwest-Fryslân groot succes





Het nieuwe culturele seizoen van Súdwest-Fryslân is zaterdag 14 september van start gegaan met het UIT Festival in Sneek. Van 13.00 tot na 17.00 uur vonden in de binnenstad ruim vijftig optredens plaats; van muziek en dans tot straattheater en poëzie. Verder presenteerden zich op een markt tientallen culturele aanbieders. De eerste editie van het UIT Festival, de opvolger van de frUITmarkt, trok circa 8.000 bezoekers.





Onthulling beeld Het UIT Festival werd om 13.00 uur onder een stralende najaarszon geopend op het Oud Kerkhof. Cultuurwethouder Stella van Gent onthulde er een beeld van de prijswinnende kunstenaar Zirak Mira uit Iraaks-Koerdistan (in 2014 uitgeroepen tot de beste kunstenaar in Koerdistan). Mira is gevlucht en woont nu in Sneek. Hij werd vorig jaar bij Kunstencentrum Atrium opgenomen in de beeldhouwgroep van Ruth Vulto Gaube. Zijn kunstwerk ‘Violin-Woman’ is een cadeau aan Cultuur Kwartier Sneek (CKS), waar het kunstencentrum deel van uitmaakt. CKS-directeur Wiebren Buma nam het beeld, dat een permanente plek krijgt bij het kunstencentrum, in ontvangst. “Ik ben jullie erg dankbaar en als symbool hiervan schenk ik graag dit beeld”, zei Mira bij de overhandiging. “Dat ik dit op deze mooie dag mag doen, met veel mensen hier aanwezig, maakt het extra speciaal.”

‘Cultureel feest Súdwest-Fryslân’ Het UIT Festival is een initiatief van Cultuur Kwartier Sneek in samenwerking met CultuurPlein SWF, een netwerk van culturele verenigingen en instellingen in Súdwest-Fryslân. Buma merkte tijdens de opening op dat het UIT Festival een cultureel feest van heel Súdwest-Fryslân is. Daar sloot wethouder Van Gent zich bij aan. “Vandaag kunnen wij ons weer laven aan de culturele schoonheid die onze gemeente te bieden heeft.”

Optredens Verspreid in de binnenstad waren op een zestal podia muzikanten, dansers, taalvirtuozen, musicaltalenten, theatermakers en andere artiesten te bewonderen. Het merendeel kwam uit Súdwest-Fryslân. Daarnaast traden buitenlandse muziekgroepen op die in 2018 van de partij waren bij het At the Watergate-festival. Los Paja Brava tekende voor het laatste muziekoptreden.





Straattheater Een nieuw onderdeel ten opzichte van de frUITmarkt (dat vier edities kende en telkens kon rekenen op ruim 5.000 bezoekers) vormde het straattheaterprogramma. Een bont gezelschap trok de aandacht van jong en oud, waaronder Jules Verne-achtige tijdmachines (Time Cruisers), een eigenaardige jeep (Urban Safari), oogjes uit Sesamstraat (Lejo), gladiatoren op een zeepaard (Hippocampus), gigantische vogels (Blue Birds) en de vier meter hoge Pablo met de charmante Atharina.





Cultuurmarkt Musea, galeries, kunstdocenten, beeldend kunstenaars, muziekgezelschappen, dansgroepen en andere culturele aanbieders in Súdwest-Fryslân presenteerden zich bij vele kraampjes langs de Westersingel, Julianastraat en Kerkgracht. Kinderen konden er opdrachten uitvoeren en meedoen aan miniworkshops. Verder waren drie cultureel-maatschappelijke projecten vertegenwoordigd op het UIT Festival: Giest Mei? (verminderen eenzaamheid onder senioren), Grijs Goud (55-plussers denken mee over de programmering van Theater Sneek) en The Stage is Yours (jongeren zetten producties op voor Poppodium Bolwerk).





‘Groot succes’ “Met veel bezoekers, mooie optredens, een rijk gevulde markt en prachtig weer was het UIT Festival een groot succes”, aldus projectleider Manon Talman. “We hadden een bomvol programma; er was misschien wel te veel om waar te nemen in een paar uur. Het straattheater is een prachtige toevoeging gebleken op de programmaonderdelen die de frUITmarkt voorheen had. De flamboyante verschijningen zorgden voor een mooie verbinding tussen de diverse onderdelen van het UIT Festival. We gaan een mooi cultureel seizoen tegemoet. Ik heb nu al zin in het UIT Festival van 2020!”