dagboek > overzicht
Dagboek maart 2018Bekiek hele maand 
 
13 maart om 11:34
 
Waren de oude Friezen een meelijwekkend volk?





Bij Uitgeverij Wijdemeer is deze week het boek Een meelijwekkend volk - Vreemden over Friezen van de oudheid tot de kerstening, verschenen. Het is een bloemlezing van teksten uit de oudheid en vroege middeleeuwen waarin ‘vreemden’ hun observaties over de Friezen en hun woongebied vastlegden. Voor het eerst worden die teksten in zowel een Nederlandse als Friese vertaling aangeboden; daarmee wordt in ieder geval wat de Friese lezer betreft, in een leemte voorzien.

De periode is ruim genomen: van de vroegste geschriften waarin melding wordt gemaakt van de continentale kuststrook in Noordwest-Europa, tot de laatste vroegmiddeleeuwse auteurs die zich nog konden verwonderen over schokkende voorbeelden van Friese onaangepastheid.
De oudste citaten stammen uit de vijfde eeuw voor Christus, als Herodotus meldt dat vanuit een ‘uithoek’ tin en barnsteen naar de beschaafde wereld worden verscheept. Ook al kon hij zijn handen niet leggen op een betrouwbaar rapport over die ‘buitenrand’ van Europa, dat het er lang niet pluis kon zijn, was voor hem klip en klaar.

Via meer of minder bekende auteurs uit de oudheid van voor en na Christus – waarvan de meesten zelf nooit voet aan wal zetten in deze contreien – komen we, na de val van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw, aan bij de Franken en dan vooral de geloofssoldaten van de Karolingers: de Angelsaksische zendelingen. Zij waren het die, met horten en stoten, de heidense Friezen uiteindelijk ‘beschaving’ brachten, in de vorm van het christendom.

Op vrijdagmiddag 16 maart vindt onder de titel ‘Een meelijwekkend volk?’ op het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé te Leeuwarden een symposium plaats naar aanleiding van het boek. Historicus Jona Lendering en anglist/frisist Rolf Bremmer behandelen de vraag of de oude Friezen inderdaad een meelijwekkend volk waren zoals Plinius beweerde. Ze lichten toe hoe eerst door de Grieken en Romeinen en na hen door Angelsaksische zendelingen als Bonifatius en Willibrord, werd gekeken naar onze woeste kustlanden en hun barbaarse bewoners. Het symposium wordt geleid door historicus/journalist Erik Betten.
Tsead Bruinja presenteert het gedicht “Figuranten” dat hij naar aanleiding van het boek schreef.

Gegevens boek
Vertaling, inleiding en samenstelling: André Looijenga, Anne Tjerk Popkema, Bouke Slofstra
Vormgeving: Gert Jan Slagter (omslag), Peter Boersma (binnenwerk)
Omvang: 240 pag.
Formaat 17 x 24
Uitvoering: hardcover, met kleurkatern
Prijs € 29,95

Gegevens symposium
Datum en tijd: vrijdag 16 maart, 15.30 (15.00 deuren open) ¬– 17.00 uur
Locatie: Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, Gymnasiumstraat 36, 8932 GW Leeuwarden
Toegangsprijs: €5 (leerlingen en ouders gratis)