dagboek > overzicht
Dagboek april 2024Bekiek hele maand 
 
12 april om 19:25
 
Presentatie van boek ‘Vrouwen van het Friese verzet- Gevecht op vele fronten’





Vanmiddag heeft in het Fries Scheepvaart Museum van Sneek de presentatie van het boek ‘Vrouwen van het Friese verzet-Gevecht op vele fronten’ van Hessel de Walle plaatsgevonden. Dat gebeurde in twee sessies, in verband met de grote belangstelling.

Zodoende kon het gebeurden dat er twee keer ‘een eerste exemplaar’ van het boek werd aangeboden. Die eer was er voor oud-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi en Mare Faber-Sloots, conservator van het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden.

In het 400 pagina’s tellende boek spelen tweeëndertig vrouwen die in Friesland betrokken waren bij het verzet tegen de Duitse overheerser een hoofdrol. Uit de omgeving van Sneek waren dat o.a. Mary Joustra, Tiny de Jong, Janny Hettinga, Rinkje Koster, Bouwina Meindersma, Hieke Dam en Volie de Jong.

Volie Schermer-de Jong overleed op 14 februari jl. op 100-jarige leeftijd. Zij was de laatste nog levende vrouw die in de Tweede Wereldoorlog bij het de Friese knokploeg zat. Volie overleed dus twee maanden voor het verschijnen van het boek waar ze erg naar had uitgekeken.





In de papieren editie van GrootSneek, die op 25 april verschijnt uitgebreid aandacht voor het door Uitgeverij Wijdemeer uitgeven boek.