dagboek > overzicht
Dagboek april 2024Bekiek hele maand 
 
11 april om 18:02
 
Onfoarstelbere domme reaksy's op'e diarreesite dy't FB hyt





Na anleiding fan de útspraken fan Derksen J. over ut Fries-wezen fan Habtamu de Hoop, gister en fandaach un antal onfoarstelbere domme reaksy's lezen op de socials.

Beroepshalve plaats ik dęr berichten deur, en ok hier reaksy's dy't sogenaamd grappech bedoëld binne. Was der fanmiddach even helemaal klaar met. Nňrmaal sproken reagear ik noait nyt op reaksy's. An ut end fan'e middach hew ik één reagearder tňch beld en myn teleurstelling over syn reaksy útsproken.

Węrom't ik nou wel reagearde? Siën ut laatste deel fan Ton van der Laan syn stuk over de kwesty.


Johan Derksen verspreidt net als Geert Wilders onversneden racisme

‘Ja ja, topshow, lekker man’ - je hoort het presentator Wilfred Genee zeggen. Net zoals je de lach van René van der Gijp hoort galmen - je hoeft er de televisie niet voor aan te zetten.

In het SBS6-programma Vandaag Inside, de best bekeken dagelijkse meningenshow op televisie, is alles herkenbaar en voorspelbaar. Het is het recept voor wat het luchtigste uurtje op tv moet zijn: alles belachelijk maken, om alles lachen en vooral niets serieus nemen.

Deze dinsdag was de man waar het programma om draait weer eens lekker zichzelf. Na het zien van een video waarin GL-PvdA’er Habtamu de Hoop met warme woorden over de Friese taal sprak, stelde Johan Derksen dat De Hoop ,,geen Fries’’ is, omdat hij niet ,,in Friesland geboren is’’. ,,Ik’’, zette Derksen nog even aan, ,,ben toch ook geen Surinamer’’.

De Hoop, geboren in Ethiopië en geadopteerd door een echtpaar uit Wommels, reageerde de volgende ochtend groots: ,,Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuis hoort. Nooit, door niemand. Ik ben Fries en daar ben ik trots op.’’

Racisme verpakt in lolligheden

Verpakt in lolligheden verspreidt Johan Derksen onversneden racisme. Het gaat er niet om of De Hoop een Fries is of niet, wie Habtamu de Hoop is, past niet in Derksens beeld van Nederland.

In de wetenschap noemen ze Derksens denkbeelden nativisme: je afzetten tegen mensen die volgens jou niet bij jouw land horen. In dit geval: De Hoop is niet geboren in Nederland, daarom kan hij nooit een Fries zijn.

Dit nativisme, een mengsel van nationalisme en vreemdelingenhaat, is een bekende retoriek uit het radicaal-rechtse gedachtegoed. Johan Derksen praat hier Geert Wilders na: het veroordelen en uitsluiten van mensen op basis van kleur en afkomst.

Dat Derksen zijn racistische opvattingen luchtig verpakt, is een slinkse manier om de ideologie te legaliseren. De kijker ploft op de bank voor een uurtje luchtigheid en krijgt als tussengerecht radicaal-rechtse opvattingen uitgeserveerd.

Het weerwoord wordt ingeslikt


Dit hoofdcommentaar is precies wat Johan Derksen wil. Derksen mag bij te veroordelen teksten graag herhalen dat het maar ‘een meninkje’ is, waar ‘iedereen wat van mag vinden’. Voor wie het niet met hem eens is, zegt de meningenmachine, zit er een ‘knop op de afstandsbediening’.

Door op zijn woorden in te gaan, weet Derksen, krijgt hij juist meer een podium om zijn mening te spuien. Hij kan de vermoorde onschuld spelen, het slachtoffer dat ‘in dit land niets meer mag zeggen’. Derksen krijgt de spreektijd om zich opnieuw af te zetten tegen ‘alle deugneuzen’ en kroont zich tot hoeder van het vrije woord.

En daarin schuilt het ware probleem: zijn tafelgenoten, collega’s en werkgever bieden hem avond na avond schaamteloos een springplank om zijn kwetsende riedeltjes af te steken. Ten faveure van de sfeer, de kijkcijfers en dus het geld, wordt het zo nodige weerwoord ingeslikt.

Wie mee lacht, zwijgt, in de studio aanschuift en hem niet van repliek dient, verspreidt en normaliseert net zo goed als Johan Derksen racisme en discriminerend gedachtegoed.

Ton van der Laan