dagboek > overzicht
Dagboek april 2024Bekiek hele maand 
 
6 april om 17:14
 
Black Boys en 7 x 7 foetbal





Gisteravend te foetballen weest in Workum. Alle kearen wear un feestje om te doën! Dęrom kon ik nyt bij de bysňndere Black Boys avend weze. Fanmiddach Peter van der Meeren even kňrt interviewd foar ferslachje op GrootSneek-site. Hierbij

Black Boys avond vol met nostalgie

Op zaterdag 25 mei vindt de officiële receptie, reünie en feestavond plaats van het 100-jarige Black Boys. Zoals bekend gaat de roemruchte vereniging na dit jubileumjaar op in fusieclub Sneek Wit Zwart. Gisteravond was er al een bijzondere Black Boys in het Convenantgebouw in Sneek. De bijeenkomst trok ruim 125 belangstellenden die zich onderdompelden in de Black Boys zee van nostalgie. Dat gebeurde o.a. door gesprekken die Peter van der Meeren, een oud-WZS ‘er in het beroemde Black Boys shirt, voerde met clubcoryfeeën.

Frekie ter Schuur

Uiteraard werd ook het door oer-Black Boys supporter Frekie ter Schuur, helaas niet meer onder ons, tot clublied verheven ‘Twee ogen su blau’ massaal meegezongen. Dat gebeurde door inbreng van Fokko ‘met de bordjes’ Dam ( samen met grote organisator van de avond, Pieter Plekkringa) die vertelde hoe hij ooit met Frekie een cd opnam. Het schijfje werd door Frekie later in de binnenstad van Sneek verkocht. Een prachtig schilderij van Frekie, gemaakt door Imke Meester, hing gisteravond tot Black Boys omgetoverde feestzaal. Daarmee was Black Boys supporter nummer 1, toch nog een beetje aanwezig.

Aan tafel met Peter van der Meeren

Van der Meeren, samen met Bert Kalteren, schrijver van het op 24 mei te verschijnen jubileumboek, interviewde live een aantal Black Boys mensen. Onder hen Tjeerd Ligthart, over de binding van de groep Indonesische voetballers en Black Boys. Yvonne de Rapper vertelde over de connectie die haar familie ( Douwe en Jan de Rapper) met de vereniging uit de Noorderhoek had.

Mevrouw de Rapper liet weten dat zij nog brieven uit 1929 heeft gevonden waarin Douwe de Rapper aan Jan de Rapper schreef. Brieven die alleen maar over Black Boys gingen. De epistels kunnen nog worden meegenomen in het jubileumboek, dat 20 april op de persen gaat.

Familie de Vries

Verder kwamen Wiepie en Kees de Vries aan het woord. De familie de Vries is en was onlosmakelijk verbonden met Black Boys. Ook langstzittende trainer Jappie Booij en Richard Venema werden door Peter van der Meeren nog bevraagd over Black Boys. In dit gesprek kwam ook naar voren dat er bij Black Boys over de diversiteit van de club, waarbij mensen actief zijn uit 15 verschillende landen.

Tot slot interviewde Van der Meeren nog de huidige voorzitter Jan Broersma en Dennis Kempen. Deze mannen vertelden hoe uniek Black Boys in feite is. De club voetbalde de laatste 19 jaar zonder de inkomsten van een eigen kantine en reclameborden. Zoiets is bij de KNVB nog nooit eerder gebeurd, vertelde de voorzitter.
“Black Boys krijgt z’n gezicht terug in het clubgebouw van SWZ”, volgens Broersma, die inmiddels ook voorzitter is van SWZ.

Wie het jubileumboek, wil bestellen kan dat doen via de site https://vvblackboys.nl/jubileumboek